Du är här:  > MinStory: "Jag älskar ...

MinStory: "Jag älskar min stora familj"

min story

min story 

Nu ska jag gnälla lite.
Jag är trött. Fruktansvärt trött. Inte bara i kroppen utan även i själen. Ibland har man bra dagar o ibland har man mindre bra dagar. Man försöker göra det bästa av det möjliga men det är inte alltid man orkar med det. Jag har ont i mina leder i armarna. Ja inte bara i armarna. Hela jäkla kroppen. Går som en pigg 90-åring för 17. Då går nog 90-åringen bättre än vad jag gör iaf.
Jag skulle gått ner till tvättstugan men jag hoppar nog på det. Hänga upp tvätt med dessa armarna idag är nog inte lönt. Det tar mer kraft o energi än vanligt. Måste ju vara alert resten av dagen med.

Om en timma kommer övriga barn hem. Sen är det full rulle igen. Mer än nu då bara småpojkarna är hemma.

Funderar på att gå ut en stund. Ta en promenad o handla hem lite mat. Lite frisk luft kan ju inte vara helt fel.

Ja så kan det låta ibland.  Det är inte alltid livet är en dans på rosor. Att ha många barn är mycket arbete så jag har valt att vara hemma, så för tillfället jobbar jag inte. Inte ett jobb att gå till utan jag har mitt hemma.

Jag har tidigare jobbat som butiksbiträde men bara 75% för jag ville vara hemma när barnen kom hem från skolan. Nu är jag hemma som sagt och tar hand om bestyren som måste göras hemma som tvätt, disk och städning mm.
Sen kommer barnen hem och det är dags för matlagning, läxläsning och sagostund. Det är samma arbete som de flesta andra gör, jag har bara fler barn att hjälpa.
 
Många tror att bara för att man har stor familj så kan man inte göra saker som många gör med sin familj där det inte finns så många barn, men det kan vi. Det gäller att prioritera. Se vad som är viktigast.
 
Ibland måste jag låta tvätten vänta en dag. Barnen har kläder i sina garderober så det går ingen nöd på dom, men jag får ett dubbelt arbete dagen efter. Ska någon av mina barn tex ha match och jag måste välja mellan att se på matchen och tvätta. Då tar jag hellre dubbelt med tvätt dagen efter. Mycket handlar om att prioritera.

Vårt liv består för det mesta om tider och rutiner. Mycket måste hinnas med och man har sina mål som man vill nå. Dagligen. Jag har ett 24-timmars arbete men hur jobbigt det än kan vara eller låta ibland så skulle jag inte vilja byta med någon annan. Jag älskar min stora familj. Ibland när några av barnen är på sina aktiviteter och vi ha bara de fyra minsta tex då känns det tomt. Verkligen tomt.

Det är mycket plock hela tiden. Dammsugaren går varm här hemma men allt är värt det. När jag sitter vid tex matbordet o ser hela min familj. Då gör det inget att jag har ont i kroppen eller slutkörd efter en arbetsdag i hemmet.
Vi har för det mesta aldrig tråkigt. Vi kan göra en hel del tillsammans och den gemenskapen jag och min sambo har med våra barn önskar jag att alla har!
 
-------------------------
Elisabeth Nilsson är 38 år och bor i Borgholm. Hon lever tillsammans med sambo och deras 7 barn. Barnen är i åldrarna 16, 13, 12, 7, 7, 4, 2. Sambon har dessutom två barn sedan tidigare som är 18 och 15 år. Elisabeths blogg: http://www.sjubarnsmamma.com/
 
Är det värt slitet med en stor familj - vad tycker du?
...................... 
 
 
Alla publicerade bidrag får ett åldersanpassat bokpaket från Go'boken 


Uppdaterad 15.03.2010
annons

Lägg in en kommentar
 
 
 
 
bokstäver kvar
Antal kommentarer: 10
Min Älskade Familj......
Skrivet av Elisabeth Djurstöm 07.01.2012
Om det är värt slitet.....Ja det är det. Jag har TIO barn och NIO barnbarn och har precis fyllt 50 år....skulle aldrig vilja byta mitt liv mot ngt annat...Älskar alla mina ungar mest i hela världen..... www.djurstrom2.blogspot.com
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Uppskattning
Skrivet av Elisabeth 10.03.2010
Jag har själv växt upp i en stor barnaskara. VI var 6 syskon hemma. Det finns både negativa och positiva med en stor barnaskara. Lika mycket som det finns då man har ett, två eller tre barn bara.

Jag har aldrig planerat en stor familj. Däremot så sa min syster till mig att jag hade sagt som barn att jag ville ha många barn. Inget jag kommer i håg men jag är glad över att ha min stora familj.

Jag brukar säga som så. Nu när vi har barnen så går tiden till dom. Min tid kommer och då kan jag njuta av friheten så att säga. Jag skulle inte vilja byta ut något idag.

Däremot så kan jag tycka det är extra skönt om jag o sambon kan ta oss någonstans själva. Jag tror man uppskattar det lilla på ett helt annat sätt.
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Två räcker för oss
Skrivet av Cecilia 10.03.2010
Det finns inget rätt eller fel i valet om hur många barn man väljer att ha så länge man är en närvarande och kärleksfull förälder. Många klarar säkert detta väldigt bra, men jag och min sambo är överens om att det "räcker" med två barn. Vår son fyller 5 år i sommar och vår dotter blir snart 3. Vi är otroligt glada att vi har fått två friska barn (och visst måste väl erkännas att det är en bonus att både ha en flicka och en pojke) och vi njuter av alla stunder tillsammans med dem. Det har varit ganska tufft att ha barnen så tätt i ålder (1 år 8 mån. skillnad), men sedan ca ett år tillbaka så har de börjat få så mycket glädje av varandra. Syskon kan verkligen ge varandra något speciellt. Nu när barnen har kommit upp lite i åldern är det mycket lättare för oss att resa o.dyl. Vi vill hinna finnas till för de barn vi har och dessutom hinna med oss själva också. Visserligen är vi dåliga på att prioritera det (fastän vi bara har två barn), men det kan räcka med egentiden när barnen har somnat på kvällen.
Min sambo har själv en bror och har alltid velat ha två barn. Jag kommer från en syskonskara om tre och har upplevt att min "mellansyster" tyvärr har hamnat i kläm ibland. Detta behöver ju inte ske, men i vår familj blev det så. Det har nog påverkat mig i valet att inte ha fler barn än två. Men som sagt, alla är vi olika och vi gör våra olika val. Föräldrar som bestämmer sig för att ha många barn kanske själva växte upp i en "storfamilj" och har goda erfarenheter från det. Alternativt kanske de växte upp som "ensambarn" och tyckte att det var mindre bra och vill i vuxen ålder absolut inte "utsätta" sitt eget barn för det. Slutligen vill jag säga att jag vid vissa tillfällen tyckte att det räckte med att ha ett barn, men jag är glad att jag ändrade mig. För oss är valet av två barn helt rätt. Det känns tryggt att veta att de alltid kommer ha varandra. Barn är en otrolig gåva och vi ska minnas att det inte är alla förunnat att kunna bli föräldrar.
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Prioritera
Skrivet av ELisabeth 08.03.2010
Man tar varje chans man får. Ibland kan en vistelse i affären betyda mycket. Vi gör lite både ock här hemma. Ibland är jag själv med något av barnen och ibland kan jag ha två eller tre med mig. Beror på omständigheterna.

Vi gör ju även mycket tillsammans. Det som många tar för givet och tycker är uttråkat som tex att gå till affären. Det uppskattar mina barn. Den tid barnet får uppskattas från alla parter. Man måste prioritera. Ibland får jag vänta med att fixa diskmaskinen. Det får jag ta senare på kvällen när barnen sover tex.
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Hinnas med?
Skrivet av Hans i Vindeln 08.03.2010
Men hur hinner man med SJU barn? Får varje barn verkligen "egentid" med mamma och pappa eller avstår man och gör saker tillsammans med två eller tre åt gången? Jag tycker det är svårt att få tid med en unge i taget och jag har bara tre.
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Skrivet av Mona 06.03.2010
Det kommer en dag då man undrar var tiden tog vägen. Och då är man glad över att man varit hos barnen den tiden för den kommer aldrig tillbaka.
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Tomt
Skrivet av Elisabeth 06.03.2010
Ja det har jag oxå tänkt på. Jag vet hur det känns när man bara har 4 barn hemma. Det är så tomt!
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Åtta barn
Skrivet av Ann-Kristin 06.03.2010
Ja du, njut av det du har nu. Jag valde också att vara hemma några år när det var som mest cirkus. Vilka härliga minnen man har. Nu är det bara jag och de två yngste kvar hemma, om ett par år är jag själv. Vad i hela friden gör jag då av all min tid???
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Besök gärna min blogg
Skrivet av Elisabeth 05.03.2010
Http://www.sjubarnsmamma.com
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Rik!
Skrivet av Annmi 05.03.2010
Ja,du är verkligen Rik du med alla dina underbara barn!
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll


 

 

Chefsredaktör Sandviks Parenting Portals: Karine Frafjord
Kontakta kundservice

 

Babyvarlden.se följer "Spelregler för press, radio och TV".


Sandviks Förlag erbjuder föräldravägledning genom Babyvärlden.se, och rätt bok till rätt tillfälle genom Goboken.se och Twinsy.se.
Med andra ord – vi hjälper föräldrar och barn att utvecklas tillsammans. Sandviks – Enriching young minds.

Copyright © Babyvärlden.se/Sandviks förlag AB. Kopiering av material på Babyvärlden är inte tillåtet utan avtal.

Till toppen av sidan