UtvecklingMental utveckling och uppfostranSmå bebisar gör sig förstådda med tecken!

Små bebisar gör sig förstådda med tecken!

Av Av Janet Molde Hollund. Foto: Privat 379 Uppdaterad 02.09.11

Med två fingrar som styker ned längs halsen kan bebisen berätta att hon är törstig. Läs om den nya trenden – babysigns.

Med babytecken lär sig hörande bebisar att kommunicera innan talspråket är på plats. Norska Veronika Jonassen minns första gången dottern Veronje använde ett av de tecken hon lärt ut. Familjen var på semester och den nio månader gamla flickan satt i vagnen och tittade upp i luften. Plötsligt öppnade och stängde hon sin hand – det som är tecknet för fågel. Och det bara en månad efter att de hade startat träningen.

– Veronje var så glad när hon kunde berätta något för oss, minns mamma Veronika.

Babytecken, babysigns eller teckenspråk. Kärt barn har många namn. Principen är att föräldrar använder tecken samtidigt som de pratar med barnet, så att barnet efterhand kan kommunicera med föräldrarna – även om de ännu inte har utvecklat talspråk. På det sättet kan bebisen själv ge besked om den vill ha vatten, en ny blöja eller ser en hund. Vissa använder tecken från teckenspråket, vissa förstärkt kroppsspråk och andra gör egna tecken.

Läste om det

Veronje och Johannes sitter i mamma
Veronikas knä och gör tecknet för vatten.

– Jag läste om detta på nätet när Veronje var åtta månader och ville prova om det verkligen fungerade på så små barn. Jag hittade några amerikanska sajter med tecken – Babysigns. Efterhand ville jag använda norska tecken och fick en teckenspråksbok av min mamma. Vi letade också på nätet efter olika tecken, och vissa förenklade jag själv, berättar Veronika.

Lilla Veronje lärde sig tecknen väldigt fort. Och att hon lärde sig tecken försenade inte talspråket.

– Jag tror tvärtom att tecknen förstärker språket och gör att talspråket kommer igång fortare. Jag skrev ner vilka ord Veronje kunde när hon var 15 månader. Jag kom fram till 40 ord med rent uttal. När hon var ett och ett halvt kunde hon 80. Samtidigt kunde hon också 40 tecken och förstod dubbelt så många, säger Veronika, som själv är förskollärare och specialpedagog.

Veronje är idag fem och ett halvt år och har en lillebror, Johannes, på ett och ett halvt. Även om Veronje slutade med tecken efterhand som hon började prata, använder hon i dag tecken när hon pratar med lillebror. Veronika menar att värdet av tecknen framför allt att man slipper frustrerade barn som inte klarar att göra sig förstådda.

Att stryka sig på kinden betyder katt, att klappa sig på låret betyder hund och genom att röra handen upp och ner säger du vatten. Men Veronika försöker att inte prata om farmor när de sitter och äter

– Tecknet är nämligen att dra fingrarna över pannan, och då får han mat i hela håret, ler hon.

Videon är hämtad från YouTube.

Började tidigt

 
 Benediktes son Nikolai (på bilden ca.
20 månader)gör tecknet för fågel
– pekfinger och tumme ihop som en näbb.

Trebarnsmamma Benedikte Øverbakke använder också babytecken med sina barn. Hon hörde talas om babytecken via en amerikansk vän och är nu i full gång med tecken till barn nummer tre. Nu när bebisen är åtta månader kan hon tecken för till exempel sova, mjölk, vatten, färdig och blöja.

– När jag började med teckenspråk på våra tvillingar för fyra år sedan ansågs det väldigt egendomligt. Jag hade nog inte heller börjat om jag inte hade sett hur bra det funkade på min vänninas barn. Men jag har nu dessutom egen erfarenhet av att det fungerar, och denna gång har jag gjort egna efterforskningar och planerat lite längre. Jag började med tecken så fort jag kände att jag hade kontakt med barnet, säger Benedikte.

Ord och tecken samtidigt

För Benedikte och barnen handlar det om att få till tidig kommunikation och glädjen över att klara det.

– Det är så härligt att se hur glada barnen blir när de klarar att få oss att förstå. De kan berätta för dig att det kommer en hund och de kan ge tecken att de vill ha vatten. För oss vuxna är det viktigt att vi använder orden samtidigt som tecknen, så att vi inte försenar talspråket. Vissa är skeptiska, men det är oftast de som inte sett teckenspråket i praktiken. För oss är det en stor berikning och till glädje för oss alla, säger trebarnsmamman.

Äldsta flickan hade runt 20-30 tecken som hon använde aktivt. Benedikte säger att barnen också krävde tecken av föräldrarna när de inte hade begreppen själva.

– Vissa tecken har vi kommit på själva. Helikopter ville vår son ha ett tecken på, så då fick vi uppfinna det. Han har också haft god hjälp av teckenspråket eftersom han var lite senare än systern på att prata på grund av vätska i öronen, säger Benedikte.

Dövförbundet väldigt positiva

Helge Herland i norska Dövförbundet säger att tecken till bebisar har varit väldigt populärt i USA de senaste tio åren och på senare tid även i Sverige. Han har själv normalt hörande barn och barnbarn som har använt tecken som bebisar och har därför erfarenhet av barn så små som sju månader som klarat använda tecken.

– Från de är 12-18 månader kan de ofta ha 20-50 aktiva tecken innan de utvecklar talspråk. De vanligast begreppen de lär sig tecknet för är till exempel mamma, pappa, mat, dricka, bada, ont, gröt, mjölk och olika djur, säger Herland.

Dövförbundet har gett ut en egen bok som heter ”Babytecken”. Detta är en bok med 99 tecken från norskt teckenspråk.

Vilken betydelse tror du babytecken har för barnet när det efterhand ska lära sig talspråk?

– Vi menar att barnen får en god grund för att utveckla språk. Vår egen erfarenhet visar detta. All expertis säger att man ska försöka kommunicera med sitt barn så tidigt som möjligt. När vi ser att barn kan kommunicera med tecken innan de utvecklar talet, varför då inte använda det, frågar sig Herland.

Herland Säger att Dövförbundet tycker det är bra att tecken från det norska teckenspråket kan användas på detta sätt.

– Nordbor använder ju inte så mycket tecken och kroppsspråk, vi ska helst ha båda händerna i fickorna och en snus i käften. Det är bra att föräldrar vågar använda hela sig och det är bra att de upptäcker hur många bra tecken som finns i teckenspråk. Kanske fler familjer får upp ögonen för detta så att utvecklingen fortsätter, tecken kan bli till teckenspråk och på så vis lär de sig ju ett nytt språk, säger Herland.

 

Kommunicera med barnet i magen

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...