Du är här:  > Forskare tolkar babygr...

Forskare tolkar babygråt-koden

babygråt

babygråt 

En forskare och konsertviolinist från Australien hävdar att hon har knäckt babygråt-koden. Enligt Priscilla Dunstan har bebisar över hela världen fem universella ljud - som kan tolkas och förstås.
Priscilla Dunstan upptäckte tidigt att hon hade en förmåga som inte många andra. Som femåring kunde hon bland annat spela klassiska musikstycken felfritt efter att ha hört dem en gång. Priscillas far menade att hon hade ett fotografiskt minne för ljud. Hon kunde direkt höra mönster i ljud som ingen annan hörde.
 
Förstod vad sonen "sa"
Som vuxen utbildade hon sig inom musiken och turnerade som konsertviolinist och mezzosopran både i Europa och Australien. Efter tio år som professionell musiker föddes sonen Tom. Sonen var bara några veckor gammal när Priscilla upptäckte att det fanns återkommande mönster i hans ljud och hon började förstå vad pojken "sa".

- Det är ju det alla föräldrar gör, försöker förstå barnet för att göra det nöjt, säger Priscilla Dunstan, i en video på YouTube.
 
- När jag fick Tom insåg jag att all gråt betyder något och började avkoda de olika ljuden.
 
Nio års undersökningar
Priscilla Dunstan ville bevisa att avkodningen hon kommit fram till gäller alla barn - oavsett föräldrarnas språk. Så de efterföljande nio åren undersökte hon mer än 1000 bebisar i sju olika länder med över 30 olika nationaliteter. Därutöver har ytterligare forskning bedrivits. Nu kan föräldrar över hela världen köpa hennes DVD och lära sig vad bebisens gråt betyder.
 
Dunstan Baby Program bygger på att alla bebisar från födseln och tills de är tre månader har fem bestämda ljud som uttrycker fem olika behov; hunger, trötthet, rapbehov, gaser i magen och sjukdom.
 
"Neh" betyder "Jag är hungrig!" 
När man förstår vad barnet försöker säga så kan man snabbare hjälpa det. Detta "språk" är alltså inte ett inlärt språk utan sättet som alla bebisar uttrycker sina fysiska behov.
 
Som exempel visar Dunstan att ordet "neh" är det som barnet använder för att uttrycka hunger. "Owh" betyder att barnet är trött och "eh" att barnet måste rapa.
 


Uppdaterad 20.03.2014
annons

Lägg in en kommentar
 
 
 
 
bokstäver kvar
Antal kommentarer: 1
På "språk"fronten inget nytt.
Skrivet av Jerker Hoppeler 22.09.2009
Känner någon igen detta? Min Mormor bara skrattade när jag berättade för henne om detta. Hon sa att det visste man redan på hennes tid. Fast då var det väl inte undersökt, kan man tänka är det de som är det "nya" med detta?
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll


 

 

Chefsredaktör Sandviks Parenting Portals: Karine Frafjord
Kontakta kundservice

 

Babyvarlden.se följer "Spelregler för press, radio och TV".


Sandviks Förlag erbjuder föräldravägledning genom Babyvärlden.se, och rätt bok till rätt tillfälle genom Goboken.se och Twinsy.se.
Med andra ord – vi hjälper föräldrar och barn att utvecklas tillsammans. Sandviks – Enriching young minds.

Copyright © Babyvärlden.se/Sandviks förlag AB. Kopiering av material på Babyvärlden är inte tillåtet utan avtal.

Till toppen av sidan