UncategorizedEn doula berättar

En doula berättar

Av av Pernilla Gudmundsson. Foto: Privat 92 Uppdaterad 05.10.11

Xana De Silva är utbildad doula och förlossningspedagog. Hon arbetar med att hjälpa och ge födande kvinnor och deras partner kontinuerligt emotionellt stöd.

Läs också: Lisa födde med doula

Det var något år efter att jag fött min son som jag bestämde mig för att bli doula. Jag hade en bra förlossningsupplevelse, jag fick direkt jättefin kontakt med min son, det var det bästa jag gjort i mitt liv, liksom! Upplevelsen styrkte mig och gav mig en känsla av empowerment.

Men så fick jag höra helt andra historier i föräldragrupperna efteråt. Det handlade om kvinnor som liknade förlossningen vid våldtäkt, de kände sig kränkta, övergivna – det var den värsta dagen i deras liv. Jag funderade på hur det kunde vara sådan skillnad och kände att det måste finnas något att göra så att det inte blir så, jag ville hjälpa. Då visste jag inte ens att det fanns något som hette doula, men kom i kontakt med ODIS, organisationen för doulor och förlossningspedagoger, och gick en utbildning.

Om den svenska kvinnosjukvården haft mer resurser – hade doulor varit överflödiga då?

Vården hade varit bättre om de haft mer resurser och personal, men det skulle inte ersätta doulan ändå. Barnmorskorna kollar hur bebisen mår, kurvorna på mätinstrumenten och det medicinska. Som vårdorganisationen är uppbyggd så träffar den gravida en eller flera barnmorskor under graviditeten och sedan en eller flera under förlossningen, de som råkar vara där då. Jag försöker få till en helhet: bygga upp tillit och kontinuitet, lära känna behoven hos den enskilda kvinnan och partnern och stöttar dem utifrån dessa behov före och under hela förlossningen, oavsett tid på dygnet och oavsett hur lång tid det tar. Som doula är jag där bara för kvinnan och partner och kan därför hjälpa henne igenom varenda värk. Vi jobbar med andning, ställningar, beröring, mentalt fokus, tekniker för att hantera smärta och rädsla. Ofta behövs inte medicinska åtgärder eller medicinska smärtlindringar då.

Vem är den typiska klienten?

Det är väldigt blandat. Många förstföderskor, många omföderskor som hade en negativ upplevelse av sin första förlossning, omföderskor som hade en OK första förlossning men som vill ha det på ett annat sätt, ensamstående, förlossningsrädda, kvinnor som vill föda naturligt och hyr in mig som en alternativ smärtlindringsform.

Vad är partnerns roll när du är med?

Jag, den blivande mamman och partnern är ett team som jobbar tillsammans, min avsikt är aldrig att ta över partnerns roll. Ju lugnare partnern är desto mer stöd kan han/hon ge sin kvinna. Jag tipsar om hur partnern kan stödja, till exempel hur han kan massera, stöttar honom utifrån hans behov och jag kan även avlasta om partnern behöver en paus. Studier visar att partnern känner sig mer delaktiga när det finns en doula med.

Upplever du det som att vi har blivit mer rädda för att föda?

Jag tror det. Förlossningsvården har aldrig varit så säker som nu. Ändå är så många rädda. Jag tror det handlar om att vi är vana att ha kontroll över allting – man vill veta vad som kommer att hända, och det kan man inte med en förlossning. Här handlar det om att man måste släppa kontrollen och gå in i sin kropp, lita på den. Det är utmanande för många kvinnor idag.

Vad är en bra förlossning?

Min erfarenhet är att om kvinnan känner sig trygg, lugn, tillfrågad, sedd och hörd så blir det en bra förlossning oavsett vad som händer. Jag träffade till exempel en kvinna som under sin första förlossning fick sugklocka och upplevde det som oerhört traumatiskt och smärtsamt. Efteråt bröt pappan ihop och grät, för att han inte kunnat skydda eller hjälpa sin kvinna, han hade känt sig helt maktlös. Under andra förlossningen, när jag var med, blev det av olika omständigheter sugklocka igen, men denna gång hade båda en helt annan upplevelse. Hon kände att vi hade ett samarbete, att hon var trygg, och att hon själv födde sitt barn. Pappan kände att han kunde hjälpa och stötta sin kvinna, att det blev en fin upplevelse för honom och att han kunde knyta an till barnet bättre.

Vad är behållningen för dig?

Att efteråt få se mamman strålande glad med bebisen på sin mage. När hon känner att hon gjorde det, hon kunde det – hon kan göra vad som helst! Om man har en sådan upplevelse med sig så tror jag att man alltid kommer att våga kämpa det där lilla extra i livet, för sig själv och för sitt barn. Detsamma gäller partnern: att bära med sig känslan av att ha kunnat stötta sin kvinna. Det stärker deras relation och även relationen och anknytningen till barnet när man fått en positiv start. Många pappor och partners har berättat för mig hur olika deras upplevelse varit: den första förlossningen kände de ”tack gode gud att det är över”. Andra gången när vi jobbat tillsammans känner de eufori, ”wow – vi har gjort detta tillsammans!”

Läs: Vill du få tillbaka din mage?

FAKTA Doulor

Hur går det till?

Man kan hitta doulor i hela landet via centralorganisationen ODIS. Förutom en gratis prova-på-träff för att se om kemin stämmer, träffar de blivande föräldrarna sin doula en eller flera gånger innan förlossningen för att lära känna varandra och prata igenom känslor, funderingar och förväntningar inför barnets födelse. De flesta doulor är även öppna för att ha telefonkontakt utöver detta om paret eller kvinnan har fler frågor eller funderingar.

Doulan har sedan oftast jour från cirka två veckor före beräknat förlossningsdatum fram till barnet är fött. Men detta blir en överenskommelse mellan doulan och kvinnan eller paret. De flesta är med andra ord inställda på fyra veckors jourtid då man när som helst är beredd att möta upp den födande eller paret.

När förlossningen startar ringer föräldrarna doulan och de träffas antingen hemma hos föräldrarna eller på sjukhuset. Sedan stannar doulan hos föräldrarna tills barnet är fött.

Vad kostar det?

Det är upp till varje doula att bestämma vad hon vill ta betalt. De flesta doulor som har utbildning och erfarenhet – ODIS-doulor – brukar ta mellan 3 000 och 7 000 kronor för ett uppdrag. De som är lite nyare som doulor kanske tar mindre betalt, eller bara ersättning för utlägg.


Doula-effekten
Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

Med en doula minskar:

Antalet kejsarsnitt med 50%

Förlossningens längd med 25%

Behovet av medicinsk smärtlindring med 30%

Önskemål om ryggbedövning med 60%

Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.

Källor: www.odis.se

”The Doula Book”, M H Klaus, J H Kennell & P H Klaus, 2003

Läs: Fem frågor om efterkontrollen

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...