Bebis- Mamma, varför andas man?

– Mamma, varför andas man?

Av av Pernilla Gudmundsson. Ill Foto: iStock.com 126 Uppdaterad 07.10.11

- Mamma, andas jag när jag sover? Varför kittlas det? Hur kom jag in i din mage?

Små nyfikna barn frågar och vill ha svar. Men hur förklarar man saker och ting?

Att förklara för sitt barn hur kroppen fungerar, inte minst det där med blommor och bin, är inte det lättaste. Många av oss kanske får bråttom göra något annat och säger ”det där ska jag förklara för dig när du blir lite större”. Men när barn frågar så är de mogna ett svar. Så varför inte sätta dig ner och berätta om den fantastiska skapelse som vår kropp är? Här är några tips på hur du kan göra:

Läs också: Hur ska man få ens barn att äta?!

Huden

Berätta:
Din hud täcker dig uppifrån och ner och skyddar det som finns inuti dig. Den håller bakterier ute som kan göra dig sjuk. Den hjälper också till att skydda dig mot regn, vind och solens skadliga strålar.

När det är kallt blir din hud blekare och kallare. Det gör att resten av din kropp håller sig varm. När det är varmt kommer svett ut genom din hud för att kyla ner dig.

Huden gör själv en slags olja som håller vattnet ute. Om du är i vatten för länge tvättas den här oljan bort och din hud blir rynkig.


Visa:
Ingen har precis likadana fingeravtryck som du. Ta lite färg på fingertopparna och tryck dem mot ett papper. Jämför era avtryck.


Muskler

Berätta:
Under din hud finns det hundratals muskler, både stora och små. Alla hjälper till att röra på din kropp. Utan muskler kan du inte springa, andas eller ens stå upp. När du böjer på armen blir en muskelgrupp kortare. Den drar då i underarmen och får armen att böja sig. En annan muskelgrupp sträcker din arm. Dina benmuskler arbetar på samma sätt.

Visa:
Böj på armen och känn hur musklerna arbetar!

De flesta musklerna är fästa vid dina ben. Några muskler drar i din hud, till exempel de muskler som du använder när du gör grimas.

Visa:
Gör din roligaste grimas!

Var glad så sparar du dina muskler. När du skrattar använder du bara 17 muskler. När du är sur använder du 43!

Ben och skelett

Berätta:
Ditt skelett består av många olika ben som sitter ihop. Utan skelettet skulle du vara som en geléklump och inte kunna röra dig. En del av dina ben skyddar viktiga delar av din kropp. Revbenen är som en rörlig korg runt överkroppen. De hjälper dig att skydda hjärtat och lungorna från att skadas.

Visa:
Känn konturerna av revbenen.

Benen i huvudet, eller skallen, skyddar din hjärna, innerörat och dina ögon. Skallen har 22 olika ben.

Visa:
Känn så hård skallen är. Ändå så ömtålig!

Lungorna

Berätta:
Du andas hela tiden, dag och natt. Varje gång du andas in, fyller du lungorna med luft. Luften innehåller syre som du måste ha för att kunna leva. Du kan dra in luft genom näsan och genom munnen. Luften går ner till lungorna genom ett långt rör som kallas luftröret.

För att blåsa ut ljusen på tårtan måste du först ta ett djupt andetag. När du andas in utvidgas dina lungor och fylls med frisk luft (syre). När du andas ut, pressar du ut den inandade luften ur dig (koldioxid).

Visa:
När du rör på dig behöver kroppen extra syre. Hur många gånger andas du i minuten när du sitter stilla? Ta tiden! Rör på dig i en minut – ta nu tiden igen och se hur andetaget ändras.

Hjärtat

Berätta:
Ditt hjärta är ungefär lika stort som din knytnäve. Det pumpar runt blodet i kroppen. Det pumpar också blod till dina lungor. Varje hjärtslag pumpar blod. Det är det som är din puls.

Använt blod går från ditt hjärta och hämtar nytt syre från lungorna. När blodet är fullt av syre går det tillbaka till hjärtat och pumpas ut i resten av kroppen.

På en människa slår hjärtat ungefär 70 gånger i minuten. Elefantens hjärta slår cirka 28 slag i minuten och Kanariefågelns hjärta 1000 slag.

Visa:
Tryck försiktigt med två fingrar på insidan av din handled. Varje pulsslag är ett hjärtslag. Räkna hur många gånger hjärtat slår i minuten.

Blodet

Berätta:
Blodet hjälper dig att hålla dig frisk och vid liv. Det transporterar syre och näring till alla kroppens delar. Det hjälper också kroppen att bli frisk och slåss mot sjukdomar.

Din kropp består av miljoner pyttesmå celler. I blodet finns olika celler som gör olika saker. De röda blodkropparna transporterar syre runt i kroppen. De vita blodkropparna skyddar dig mot sjukdom genom att äta upp skadliga bakterier, sådana man kan bli sjuk av.

En annan typ av blodkroppar kallas blodplättar. De hjälper till att stoppa blödningar och reparera skador.

Du har ungefär 2 ½ liter blod i din kropp. Det är lika mycket som ryms i 2 ½ mjölkpaket.

Visa:
Stick ett litet hål med nål på fingertoppen (du som förälder alltså…) och titta på blodet som sipprar ut. Lägg märke till att blödningen stannar av efter ett tag.

Hjärnan

Berätta:
Hjärnan är chef över din kropp. Den gör att du kan känna, tänka, lära och minnas. Allt som händer omkring dig meddelar kroppen till hjärnan.

Ibland behöver du göra något snabbt. Om du sticker eller bränner dig på något skickar hjärnan order till musklerna att röra sig så att du hoppar bort från det som sticks eller bränns. Det kallas en reflex.

De meddelanden som sänds till och från hjärnan går genom dina nerver. De är fästa vid ryggmärgen som går längs insidan på din rygg.

Visa:
Testa era reflexer genom att kittla varandra under fötterna. Klarar ni att hålla kvar foten när det kittlas?

De fem sinnena

Berätta:
Du ser, hör, luktar, smakar och känner för att upptäcka vad som sker omkring dig. Detta är dina fem sinnen. Varje sinne har sitt sinnesorgan (ett organ är den del av kroppen som har en särskild uppgift att fylla). Huden är organet för känsel, tungan är organet för smak, ögonen, öronen och näsan är dina andra sinnesorgan.

Sinnena sänder meddelanden till hjärnan och ger den information om omvärlden

Visa:
Ibland luras hjärnan av de meddelanden den får. Doppa ditt högra pekfinger i varmt vatten och ditt vänstra i kallt vatten, samtidigt. Doppa därefter båda fingrarna i varmt vatten. Vilket finger känns varmt och vilket känns kallt?

Matsmältningen

Berätta:
När du äter ett äpple delar dina tänder upp det i små bitar. Kroppen bryter ner dessa bitar i ännu mindre bitar som kan gå in i blodet. Detta kallas matsmältning.

Maten går genom ett rör – matstrupen – ner till din magsäck där kraftiga muskler och speciella syror mosar maten. Den mosade maten går vidare in i tunntarmen. Här sugs de användbara delarna av maten upp och går in i blodet. Det är viktigt att äta nyttig mat som kroppen behöver för att fungera.

Det som blir kvar passerar över i tjocktarmen. Njurarna tar bort avfallsvattnet som fyller din urinblåsa. Avfallet gör du dig av med när du går på toaletten.

Visa:
Har du märkt att du kan få ont i magen när du äter för mycket godis? Godis innehåller ingenting nyttigt som kroppen behöver, därför kan magen protestera.

Roliga fakta om kroppen

• Innan du föddes låg du i din mammas mage och växte. När du föddes var du pytteliten. Du kunde varken prata eller gå. Barn i 3-12 – årsåldern växer i genomsnitt 6 centimeter om året. Kroppen slutar växa när du är i 20-årsåldern. Men öronen, näsan, naglarna och håret slutar aldrig att växa!

• Din kropp består till cirka 70 procent av vatten

• Kroppens minsta ben sitter i örat

• Om man skulle sträcka ut tunntarmen skulle den vara lika lång som tre vuxencyklar på rad

• När du håller armarna rakt utsträckta motsvarar avståndet mellan dina fingertoppar din faktiska längd.

• Du mår bra av att röra på dig. När du går, springer, cyklar och simmar hjälper du kroppen att hålla sig i god form.

• Din kropp växer medan du sover. Därför är det viktigt att du sover ordentligt.

Källor: Titta in i kroppen, Den spännande kroppen och Lilla geniet och matsmältningen – Sandviks förlag AS.

Läs mer: Råd som kan få ditt barn att sova gott

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...