GravidVecka 3

Vecka 3

Av Bebisvarlden 584
Från 2 veckor och 0 dagar till 2 veckor och 6 dagar av graviditeten.

Längd: 0,2 mm

Se hur vi räknar ut längd, vikt och ålder här.

OM BARNET:

Nu har det gått två veckor från senaste menstruationen. I början av den här veckan äger ägglossning rum och barnet blir till. Själva befruktningen tar omkring ett dygn. Av de runt 300 miljoner sädescellerna som den blivande pappan levererar når bara omkring 250 av dem fram till ägget. Och bara en av dem kan befrukta det. Det är en 18 cm lång simtur upp till ägget, och även om kvinnans kropp hjälper till med strömningen upp mot ägget kan det ta över en timme att komma dit.

Runt ägget sitter ett skyddande hölje som sädescellerna får arbeta sig igenom. Och snart är hålet i höljet stort nog för att sädescellen ska kunna tränga igenom. Penetrationen av ägget tar omkring 20 minuter. När sädescellen är inne sluts höljet igen, och redan nu är flera av barnets egenskaper förutbestämda. Bland annat om det blir en pojke eller en flicka. Det är sädescellen som bär på den avgörande kromosomen. Ägget innehåller alltid en X-kromosom, medan sädescellen antingen kan bära en X- eller en Y-kromosom. Blir kombinationen XX får ni en flicka, är kombinationen XY blir det en pojke.

Benämningen på det blivande barnet ändras med utvecklingsstadierna. Den här veckan kallas det befruktade ägget för zygot, sedan morula eller blastoma och därefter blastocyst. Men från befruktningen och fram till vecka 10 är den vanligaste benämningen embryo. Efter vecka 10 brukar man säga foster.

Efter 24 timmar börjar cellerna inuti ägget att dela sig, men höljet runtomkring hindrar det från att växa och cellerna blir mindre och mindre. En cell delar sig var tjugonde timme. När embryot består av 16 celler kallas det för morula, det latinska namnet för mullbär eftersom det ser ut så, fast mycket mindre!

Efter tre, fyra dagar når ”mullbäret” livmodern. En fördjupning skapas i mitten och cellerna plattar till sig. Nu kallas det lilla bäret för blastocyst. Det utvändiga lagret blir till moderkakan, och den inre samlingen av celler utvecklas så småningom till ett barn.

Vid denna tid väntar du/ni antagligen ivrigt på resultatet av graviditetstestet. Ett sådant test mäter mängden hcg-hormoner i kvinnans kropp – och sådana produceras inte förrän embryot har fäst sig i livmodern (bästa platsen är i bakre delen av livmodern). Det händer i slutet av denna vecka. Från och med nu kan det äntligen börja växa i storlek.

TILL FÖRÄLDRARNA:

Det ofattbara har alltså hänt! Månad efter månad, eller till och med år efter år, har kroppen varit förberedd på att ta emot ett befruktat ägg – och nu har det verkligen hänt! Kanske väntade sädescellerna i äggledaren, redo att befrukta ägget, eller kanske kom de simmande i full fart precis när ägget lossnade? Ägget kan inte röra sig, men förs nedåt i äggledaren av pyttesmå flimmerhår. Ändå har ägget en enorm dragningskraft.

Befruktningen är en gemensam process – både sädescellen och ägget arbetar ihärdigt för att lyckas. Många sädesceller kämpar om att tränga igenom det sega äggskalet, men bara en av dem vinner. Själva befruktningen tar cirka 20 minuter.

Inom loppet av de följande 12 timmarna gör sig äggcellen och sädescellen av med hälften av kromosomerna, tills de har 23 var, som smälter ihop till 23 par. Här finns redan information om bland annat hårfärg, ögonfärg, hur långt barnet kommer bli, och om det ska bli en pojke eller en flicka.

Nu börjar det befruktade ägget dela sig i mindre celler, som i sin tur delar sig i mindre celler. Alla cellerna är likadana på det här stadiet. Celldelningen sker omkring var tjugonde timme de här första dygnen. Äggskalet ser till att ägget inte växer i storlek så att det kan passera genom äggledaren som är tjock som en blyertspenna.

Tre till fyra dagar efter befruktningen når ägget, som kallas morula (mullbär), livmodern. Det bildas ett hålrum inuti det, cellerna blir platta och lägger sig i två lager och ägget kallas nu blastocyst. Cirka sex dagar efter befruktningen "kläcks" ägget från äggskalet, och blastocysten kan fästa sig i livmoderslemhinnan. Det yttersta cellagret gräver sig in i den här slemhinnan och börjar bilda moderkakan. De följande åtta veckorna kallas det som ska bli till ett barn för ett embryo. Därefter kallas det foster.

Det som just har hänt kommer att leda till stora förändringar i era liv, men det vet ni antagligen inte än. Det finns ingenting i kroppen som berättar för mamman att ägget blivit befruktat. De första signalerna skickas inte förrän embryot har fäst sig i livmoderslemhinnan.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...