Du är här: Gravid > Vecka för vecka > Vecka 17


Vikt: 135
CRL: 11,5 cm
Full längd: 16 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 

 

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 14 veckor gammalt. Den lodräta fåran mellan näsan och överläppen blir synlig denna vecka. Benens tillväxt skyndar ikapp armarna – nu är benen för första gången längre än armarna. Fostret rör sig snabbt och mer kontrollerat än tidigare.

Fostret sväljer fostervatten och kissar ut det igen. En viss mängd slaggprodukter samlas nu i fostrets mage. Nu kan fostret suga, svälja, kissa, röra sig och tränar sig på att andas.

Se barnet växa i magen här

Artikeln fortsätter under annonsen
annons
.
Till föräldrarna:
Ge mig ett tecken!
Den lycklige har redan känt barnet röra sig i magen, det brukar märkas som en bubblande känsla. Men för det flesta dröjer det ännu några veckor.
 
En del kvinnor kan vid denna tid få ordentligt ont i ljumsken. Det kan skrämma många eftersom smärtan är väldigt intensiv och man kan tro att något är fel.
 
Orsaken är att ligamenten som håller livmodern på plats sträcks ut eftersom livmodern växer. Smärtan kan komma om du reser dig hastigt upp, om du vänder dig snabbt i sängen eller när du är ute och går. Det kan underlätta att böja sig en aning framåt. Lika snabbt som den kom försvinner smärtan.
 
Om du plågas av hård mage är det viktigt med fiberrik kost, rikligt med vatten och motion.
 
Runt denna tid är det också dags för ultraljud. För många, inte minst partnern som inte är gravid, är detta en vändpunkt i graviditeten. Det som tidigare kanske varit abstrakt blir plötsligt väldigt konkret. Det går till så att barnmorskan/sjuksköterskan smörjer en gelé på magen och för en apparat över den, samtidigt tittar ni på en skärm som visar barnet. Syftet är att kontrollera så att fostret ser ut att ha det bra, mäta huvud, ben och armar. De flesta får en utskrift av bilderna.

 annons
Lägg in en kommentar
 
bokstäver kvar
Antal kommentarer: 0
 

Chefsredaktör Sandviks Parenting Portals: Karine Frafjord
Kontakta kundservice

 

Babyvarlden.se följer "Spelregler för press, radio och TV".


Sandviks Förlag erbjuder föräldravägledning genom Babyvärlden.se, och rätt bok till rätt tillfälle genom Goboken.se och Twinsy.se.
Med andra ord – vi hjälper föräldrar och barn att utvecklas tillsammans. Sandviks – Enriching young minds.

Copyright © Babyvärlden.se/Sandviks förlag AB. Kopiering av material på Babyvärlden är inte tillåtet utan avtal.

Till toppen av sidan