GravidNej-mat för gravida

Nej-mat för gravida

Undvik inälvsmat och mjuka ostar när du är gravid. Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Emili André 1744
Det florerar massvis av mer eller mindre väldokumenterade kostråd för gravida. Och de flesta handlar naturligt nog om vad man ska undvika. Visste du till exempel att du lugnt kan äta sushi, medan du inte ens kan drömma om parmaskinka och bör vara försiktig med mögelostar? Här får du en översikt!

Långa avhandlingar om allt som kan vara skadligt och luddiga formuleringar om att mat bör ätas så färsk som möjligt eller att man ska vara försiktig med stort intag kan ofta vara frustrerande och förvirrande för gravida. Motstridig information från olika källor likaså. Och till råga på allt är kostråden olika från land till land. I Tyskland, till exempel, avråds gravida från att äta ägg, men i Sverige är det inga problem.

Översikten kan verka ganska lång och tung, men det är viktigt att du som gravid håller dig till dessa kostråd. Faktum är att det gäller färre livsmedel än du tror. Det mesta i den här listan är nämligen sådant vi inte brukar äta så ofta.

Här följer en översikt över vad du som gravid inte bör äta och vad du bör vara försiktig med. Vi har inte tagit med alkohol och tobak eftersom vi inte räknar det som livsmedel, men naturligtvis bör du undvika båda delar under graviditeten.

Livsmedel som gravida inte ska äta


Kött:

Kött som inte är genomstekt eller genomkokt.
Varför? Kan innehålla skadliga bakterier (listeria) och parasiter (Toxoplasma gondii) som kan ge dig infektioner som påverkar barnet i magen.

Fisk:

Rå eller otillräckligt värmebehandlad fisk – inklusive skaldjur.

Varför:
Här gäller det samma som ovan, plus att mat från havet kan innehålla miljögifter.

Enskilda fiskar och havsdjur:
– Stor hälleflundra över 3 kg
– Gädda
– Abborre över 25 cm
– Öring över 1 kg
– Fjällröding över 1 kg
– Haj
– Svärdfisk
– Rocka
– Färsk tonfisk
– Gös
– Lake

Varför?
Om du inte vet hur stor fisken var, så är det bäst att stå över. De här fiskarna innehåller stora mängder miljögifter som kan lagras i fostrets kropp och göra skada. Tonfisken vi får tag på här i vårt land är i regel inte färsk – men tonfisk på burk går bra att äta.

Enskilda fiskprodukter:
– Fisklever
– Surströmming

Varför? Fisklever kan innehålla miljögifter samt för mycket vitamin A. Surströmming är inte värmebehandlad.

Skaldjur:
– Krabbkött från kroppen
– Matsmältningskörteln i kammusslor
– Njuren i hästmusslor (stor blåmussla)

Varför? Miljögifter. Räkor och det vita köttet i krabbklor går bra att äta.

Mjölk och ost:

Opastöriserad mjölk och ost av opastöriserad mjölk.

Varför? Inom EU ska alla mejeriprodukter vara märkta om opastöriserad mjölk ingår i produktionen. Kolla ingredienslistan om det framgår att osten är pastöriserad – om inte bör du inte äta den. (I vissa länder uppges att mjölken är rå – det betyder att den är opastöriserad).

Mjuka och halvmjuka ostar, till exempel
– Brie
– Camembert
– Gorgonzola

Varför? Dessa är gjorda av pastöriserad mjölk, men det har påvisats listeriabakterier i vissa av dem. Sådan smitta är sällsynt, men det är kanske inte värt risken? Om du ändå tar risken är det viktigt att osten är så färsk som möjligt.

Ägg:

Sjöfågelägg

Varför? Miljögifter

Livsmedel du som gravid bör vara försiktig med


Uppskuret köttpålägg


Varfør? Även köttpålägg som har kokts eller på annat sätt värmebehandlats kan innehålla bakterier (listeria) när det är kallt. Risken är mindre ju färskare köttpålägget är. Kolla bäst före-datumet och ät helst medan det ännu är god marginal.


Blåmusslor


Varför? Som gravid är det extra viktigt att du ger akt på varningen för giftiga musslor och värmebehandlar blåmusslorna ordentligt.


Gravad eller rökt fisk, till exempel rökt lax


Varför? Bör intas så färsk som möjligt. Helst inte vakuumförpackad.


Kaffe, te och cola:
– Max 1–2 koppar kaffe om dagen
– Max 3–4 koppar te om dagen
– Max 1 liter cola, energidryck eller annan koffeinhaltig dryck om dagen


Varför? Koffein i stora mängder kan vara skadligt för barnet i magen – exempelvis kan det öka risken för missfall. Kom ihåg att den här översikten visar totalt maxintag. Var och en av dessa mängder motsvarar mellan 100 och 200 mg koffein per dag. Det betyder att gravida som dricker kaffe även bör reducera intaget av te och läsk med koffein – och vice versa.

Generellt om kött

Som gravid kan du tryggt äta kött i de flesta former du är van vid, men var extra noggrann med hygienen i köket och med att maten är ordentligt genomstekt eller genomkokt. Är du en sådan som vill ha biffen blodig bör du nog välja att få den stekt medium rare under just de här månaderna. Rostbiff som är röd i mitten bör också hoppas över (eventuellt kan den frysas ner och sedan tinas – då försvinner bakterierna på samma sätt som vid kokning eller stekning). Allt kött som inte är ordentligt värmebehandlat bör undvikas. Det betyder att du under en period måste klara dig utan charkuterier (med mindre än att de varit frysta).

I vissa delar av landet kan bland annat renkött fortfarande innehålla föroreningar efter Tjernobylolyckan, och därmed viss radioaktivitet. Gravida bör inte få i sig mer än 40.000 becquerel om året. Det finns särskilda kostråd på det här området.

Köttpålägget du äter ska ha varit värmebehandlat, men även i sådant pålägg kan det bildas bakterier. Dessa bakterier blir fler ju närmare bäst före-datumet man kommer – så det är säkrast att äta pålägget medan förpackningen är relativt nyöppnad.

Generellt om mat från havet

Fisk är en viktig näringskälla som absolut bör ingå i gravidas kosthållning. Det mesta av fisken som går att få tag på här i vårt land går bra att äta så länge den värmebehandlas (kokas eller steks) ordentligt. Undantagen finns i listan ovan.

Viss fisk från Östersjön och insjöar innehåller mycket dioxin och PCB, och bör därför inte ätas mer än 2–3 gånger per år. Livsmedelsverket uppdaterar sina kostråd enligt aktuella mätningar.

Om du lägger in egen sill måste du komma ihåg att frysa ner fisken innan för att ta död på eventuella parasiter (minst -20 grader i minst ett dygn).

Sushi

Länge stod sushi på listan över matvaror som gravida skulle hålla sig undan, men enligt nya uppgifter kan gravida lugnt äta sushi, så länge den är helt färsk. Undvik dock sushi med tonfiskfilé, hälleflundra och råa skaldjur. Om du gör egen sushi på vildfångad fisk bör den frysas först för att döda eventuella parasiter (minst -20 grader i minst ett dygn).

Allergi, mediciner, kosttillskott och hälsokostprodukter

Som allergiker håller du dig naturligtvis ifrån livsmedel du reagerar på som vanligt medan du är gravid. Du behöver inte hålla dig till några särskilda regler för att förebygga allergi hos barnet.

Om du tar mediciner, fråga din läkare om det går bra att fortsätta med dem under graviditeten.

Kosttillskott kan vara en bra idé under graviditeten, men se upp så att du inte får i dig för höga doser. Följ dagsdoseringen på förpackningen och undvik att blanda flera typer av kosttillskott – annars riskerar du bland annat för höga dagsdoser av vitamin A. Det kan leda till förgiftning.

Du bör vara försiktig med vissa hälsokostprodukter när du är gravid. Ofta används örter och nya, obeprövade ingredienser i produkterna, och det finns inte så mycket forskning på hur sådant påverkar fostret.

Särskilt avråds från att använda CLA-preparat och "Calabash chalk". Det sistnämnda har traditionellt använts av gravida kvinnor från Nigeria och andra västafrikanska länder – bland annat för att lindra illamående. Produkten kallas också för "La Craie", "Argile Nzu", "Mabele" eller "Calabar Stone" och innehåller den skadliga tungmetallen bly.

Var extra försiktig utomlands

Många länder har en högre förekomst av skadliga bakterier och parasiter än vi har i Sverige. Därför är det klokt om du som gravid är extra försiktig med mat utomlands. De hygienregler du följer hemma måste tillämpas ännu strängare i utlandet. Undvik särskilt rått kött, osköljda grönsaker, frukt och bär. Ha råden i bakhuvudet också när du är på restaurang. Hör gärna med barnmorska, läkare eller annan vårdpersonal om några särskilda råd gäller för ditt resmål.

Vad är dessa parasiter, bakterier och miljögifter, och vad kan de egentligen leda till?

De bakterier och parasiter som åsyftas är de som ofta förknippas med matförgiftning. Du behöver inte själv märka så mycket av matförgiftningen, men den kan vara skadlig för fostret. Att du inte har blivit matförgiftad tidigare behöver inte betyda att du kan slappna av – snarare tvärtom. Har man blivit smittad av till exempel bakterien som ger toxoplasmos har man blivit immun! Sjukdomstecken du kan vara extra observant på är influensaliknande symptom. I värsta fall kan sådana bakterier leda till infektion och fosterskador eller missfall. Lyckligtvis är det sällsynt.

Listeria

(Listeria monocytogenes) är en bakterie som finns naturligt i vatten, jord och råvaror. Bakterien växer snabbt i rumstemperatur, men också – till skillnad från många andra bakterier – vid låga temperaturer, som till exempel i kylskåp. Vanligtvis krävs det ett stort antal bakterier per gram livsmedel för att det ska leda till sjukdom. Bakterien dör vid uppvärmning, men överlever frysning. Listeria smittar först och främst genom matvaror som förvaras länge i kylskåpet och som äts utan att värmas upp.

Toxoplasmos

(Toxoplasma gondii) är en parasit som förekommer i tarmkanalen hos katter. Människor kan bli smittade på två olika sätt:


  • Vid direkt eller indirekt kontakt med avföring från katter. Direkt smitta från kattavföring kan till exempel ske genom att man rengör kattlådan eller klappar smittade katter. Indirekt kan man bli smittad genom mat och dryck som kommit i kontakt med avföring från katter, till exempel osköljda grönsaker eller frukt. Man kan också bli smittad genom kontakt med jord och sand där katter har grävt ner sin avföring.

  • Genom att äta rått kött från djur som är smittade med Toxoplasma. Parasiten finns i köttet hos sådana djur, även om djuren inte visar några tecken på sjukdom. Parasiten dödas genom att köttet blir genomkokt eller genomstekt. Den dödas också genom djupfrysning i flera dygn vid minst -18°C. Däremot överlever den troligen gravning och kallrökning av kött.


I fall en kvinna smittas för första gången under graviditeten kan parasiten överföras till fostret och förorsaka missfall, missbildningar eller allvarliga skador på barnet, om inte sjukdomen behandlas i tid. Personer som har smittats tidigare i livet har antikroppar mot parasiten som skyddar fostret mot infektion. I Sverige tros 10–20 procent av befolkningen ha antikroppar mot Toxoplasma. Ett blodprov kan visa om man har sådana antikroppar. Råden som rör Toxoplasma-parasiten gäller först och främst gravida som inte med säkerhet vet att de har beskyddande antikroppar.


I många länder är risken att bli smittad av Toxoplasma mycket större än i Sverige. Förekomsten av toxoplasmos uppvisar stora geografiska variationer. Infektionen är vanlig på milda och fuktiga platser men förekommer sällan i torra och varma områden. Länder med hög smittorisk är bland annat Frankrike, Italien, Portugal, Spanien och Kanarieöarna – där ca 60–80 procent av den yngre befolkningen är smittad. Risken att bli smittad är omkring 20 gånger större i sydliga länder än i Sverige. I Sydtyskland och Österrike är 40–60 procent av den yngre befolkningen smittad. De brittiska öarna, Nordtyskland och de andra nordiska länderna ligger på ungefär samma nivå som vi, och att resa dit innebär ingen större risk.

Gravida som väljer att resa till länder med hög smittorisk bör vara noga med matvanorna, undvika kontakt med katter och ta ett nytt blodprov tre veckor efter hemkomsten. Om det blir för svårt att följa dessa råd bör du överväga att stanna hemma i stället.

Miljögifter

som kvicksilver, PCB och dioxiner kan vara skadliga för fostret. Kvicksilver är en tungmetall som kan skada nervsystemet, bland annat fostrets hjärnutveckling. Det här kan ta sig uttryck i dålig koncentrationsförmåga hos barnet, samt försenad språkutveckling och sämre finmotorik. Men följer du kostråden för fisk är det ingen fara. Odlad fisk kan du äta utan att behöva oroa dig för kvicksilver.

PCB och dioxiner finns huvudsakligen i fett från animaliska produkter. Fisk med högt fettinnehåll kan i vissa fall innehålla för höga nivåer av dioxiner och dioxinliknande PCB. Ämnena påverkar kroppen på flera olika sätt. Exponering under längre tid kan – även i små mängder – leda till förändringar i immunförsvaret och fortplantningsförmågan, framkalla cancer och orsaka hormonrubbningar. Mest känsliga för denna påverkan är foster. Miljögifterna lagras i kroppen under väldigt lång tid. Flickor och kvinnor i fertil ålder bör därför ha lägsta möjliga exponering för sådana ämnen. Livsmedelsverket varnar just nu för strömming/sill från Östersjön/Bottniska viken, vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön/Bottniska viken, Vänern och Vättern, sik från Vänern och Vättern samt röding från Vättern.

Vad kan du själv göra?

Det finns mycket du själv kan göra för att undvika skadliga bakterier och parasiter. Förutom att hålla dig ifrån mat som Livsmedelsverket avråder från och vara försiktig med en del andra, ska du fokusera på hygienen.


  • Tvätta alltid händerna innan du lagar mat, innan du äter och mellan att du hanterar olika råvaror.

  • Var särskilt noga med att tvätta händerna efter att ha varit i kontakt med jord, sand eller katter.

  • Skölj alltid frukt, grönsaker och bär för att få bort jordbakterier.

  • Bakterier kan växa i ljummen mat. Varm mat ska därför vara rykande varm. Är det lång tid kvar tills maten ska serveras är det bäst att kyla ner maten snabbt och värma upp den igen. Värmer du mat i mikrovågsugn bör du röra om eller låta rätten stå några minuter så att värmen fördelas jämnt.

  • Håll rå och tillagad mat separerade. Matförgiftningsbakterier kan överföras från en råvara till en färdig rätt.


Det är också smart att ha egna knivar och skärbrädor till olika sorters livsmedel – till exempel en uppsättning till kött och mat som ska värmebehandlas, och en uppsättning till grönsaker och frukt som ska serveras utan värmebehandling.

Vad och hur ska du äta?

Tidigare fick gravida kvinnor ofta höra att de skulle äta för två. Det här rådet gäller fortfarande även om många reagerar på formuleringen. Det kan bero på att vissa tolkar det som att man ska äta som två – och det behövs absolut inte och är heller inte tillrådligt. Att äta för två innebär att du ska äta lite mer och att du ser till att äta sunt.

Att gå in i detalj på vilka livsmedel som är bättre än andra kommer bara leda till hysteri kring din kosthållning. Om du äter sund och varierad kost får du i dig det du behöver. De flesta vet dessutom att det är smart att skära ner på sockerkonsumtionen och begränsa intaget av salt, medan fisk, grönsaker, frukt och fiberrika produkter är bra. Detta gäller oss alla – men särskilt viktigt är det att vara medveten om kosthållningen när du är gravid.

Många hänger upp sig på viktökningen. Genomsnittet är ca 12–13 kilo, men det är väldigt olika. Så länge du rör på dig och äter sunt spelar antalet kilo inte så stor roll. Hör med din barnmorska eller läkare om du tycker att du går upp i vikt för fort eller för långsamt.

Bortsett från folat (folsyra) som alla kvinnor rekommenderas att ta både innan de blir gravida och under graviditetens första tre månader, finns det inga generella råd för användning av kosttillskott. Se till att inte överskrida dagsdoserna om du använder kosttillskott. Om du behöver extra järn kommer din läkare eller barnmorska att upplysa dig om det.

Till sist: Gör maten till något trevligt och tänk på vad du serverar ditt barn medan det fortfarande ligger i magen!

Källa: www.livsmedelsverket.se

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...