GravidUltraljud och fosterdiagnostik – vad, när, hur?

Ultraljud och fosterdiagnostik – vad, när, hur?

Av Bebisvarlden 168 Uppdaterad 26.05.08
I Sverige erbjuds alla gravida kvinnor olika typer av fosterdiagnostik. Undersökningarna som står till buds varierar beroende på var i landet man bor samt hur gammal kvinnan är när hon blir gravid.
Den ultraljudsundersökning som alla kvinnor erbjuds är den i graviditetsvecka 16-18. Syftet med den undersökningen är ren fosterdiagnostik, det vill säga man ser om barnet har några skador. Dessutom kan man upptäcka om livmodern innehåller ett eller flera foster och se hur moderkakan ligger. Ultraljudet görs av legitimerade barnmorskor specialistutbildade inom just ultraljud. Undersökningen sker inom gränserna för abort och undersökaren är inte skyldig till att lämna uppgift om barnets kön.
– De kvinnor/par som tackar ja till ultraljudsundersökningen kommer att få reda på om barnet verkar friskt eller inte. Skulle barnet ha någon avvikelse blir föräldrarna erbjudna vidare undersökningar och samtal med experter, berättar Babyvärldens barnmorska Pernilla Ny.
Antalet ultraljudsundersökningar varierar beroende på var i landet man bor. I Skåne blir man till exempel erbjuden ett andra ultraljud i graviditetsvecka 32. Syftet med den undersökningen är endast tillväxtkontroll och ses som en kompletterande undersökning till SF-måttet, det vill säga den undersökning som barnmorskan på mödravården gör då hon mäter kvinnans mage (från vecka 25).
– På många platser i landet blir kvinnor äldre än 31 år erbjuden en tidigare undersökning. Anledningen är att risken för kromosomavvikelser hos fostret ökar i takt med kvinnans ålder, berättar Pernilla Ny. Man kan då också göra något som kallas för KUB, en kombinerad undersökning av kvinnans blod samt en tidig ultraljudsundersökning av fostret. Syftet är att ge en riskuppskattning av om barnet skulle ha en kromosomavvikelse. Får man en hög risksiffra blir man erbjuden moderkaksprov som ger ett mer precist svar.
Men det finns alltid en risk med moderkaksprov och fostervattenprov. En procent av alla undersökningar misslyckas nämligen och kvinnan får missfall. Det är av den anledningen man inte gör denna undersökning generellt.
– Det allra viktigaste är att kontakta närmaste mödravård när man är gravid för att få en inskrivningstid. Under det mötet får du och din partner reda på allt om hur fosterdiagnostik sköts där ni bor, säger Pernilla Ny.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...