Tusentals kvinnor lider av foglossning i onödan – forskare kritisk.

 

Trots att forskningen går framåt får många kvinnor höra att smärta i samband med foglossning är något man får räkna med, att man ska bita ihop. Thomas Torstensson, forskare och sjukgymnast på Sundsvalls sjukhus, är mycket kritisk.

- Hade detta varit ett manligt problem hade det lagts ner miljoner och åter miljoner på att lösa. 10 procent av alla gravida får bekymmer som börjar under graviditeten och sträcker sig två år efter förlossningen. Men istället för att få hjälp får kvinnor leva med denna smärta och anpassar sitt liv utifrån det. Det är verkligen inte OK!

Varannan gravid kvinna drabbas av foglossning. En del får problem som håller i sig i flera år efter att de fött barn.

- Tyvärr är det många kvinnor som kommer till oss och upplever att de inte blivit tagna på allvar. Attityd bland vårdpersonal är en anledning, en annan att kompetens om graviditetsrelaterad bäckensmärta saknas, säger Thomas Torstensson, sjukgymnast på Sundsvalls sjukhus. 

Tillsammans med läkarkollegan Per Kristiansson har han utvecklat en metod mot foglossning som de presenterade på världskongressen i Los Angeles i fjor.

Thomas Torstensson

 

Märkliga råd från vården

Per och Thomas testade sin metod med riktad träning på åtta kvinnor som dittills bara fått rådet att det var bra att "röra sig" allmänt.

- Vi såg en svaghet i muskelsystemet. Att då rekommendera patienten att ospecifikt "röra på sig", som många gör, är märkligt. Det skulle man aldrig göra med till exempel en knäskada. Det handlar om att först träna upp den försvagade muskeln och därefter börja motionera. Att stärka med en uppbyggnad inifrån lyckades otroligt bra. Och att sätta kortisonsprutor är helt unikt.

Kvinnorna som kommer till sjukgymnastiken på Sundsvalls sjukhus, där Thomas Torstensson arbetar, har ofta provat allt. Vissa har haft smärtor så länge som fyra år efter förlossningen.

Varför får inte kvinnor hjälp?

Ju mer Per och Thomas arbetade med frågan desto mer upprörda blev de över att kvinnor inte får hjälp.

- Det är ju inte så enkelt som att slå upp på sidan 4: ”jaha, du har foglossning, då gör vi såhär”. Eller: ”min bil startar inte – nähä, men den här veckan byter vi bara tändstift, oavsett problem.” Men tyvärr gör man ofta så inom vården. Man använder begreppet foglossning som låter som att det är en och samma sak. Det är inte alltid fogarna. Vi brukar prata om graviditetsrelaterade bäckensmärtor. En kvinna som haft bäckensmärtor i fyra år kan ha ont i själva bäckenleden, ha smärtor från höften eller problem med muskler och ledband, då hjälper det inte med en standardlösning "rör på dig mera". Vi gör en rejäl undersökning först.

För Camilla Tallqvist började besvären i vecka 25.

- Jag blev stel i höfterna och fick ont. Det smög sig på men kom sen mer och mer. När jag var i vecka 30 låg jag mest i soffan och kunde nästan inte gå. Jag lyckades ta mig utanför dörren för att släppa ut hunden men inte mer.

Camilla pratade med sin barnmorska som tipsade om en sjukgymnast, specialutbildad på akupunktur. Efter kontakt fick Camilla Tallqvist en tid.

- Sjukgymnasten frågade lite allmänna frågor och satte sedan nålar. Dagen efter blev det värre, sen vände det. Det var stor skillnad på värken redan efter första gången. Jag kunde vara uppe och röra mig och till och med åka in till stan. Visst kände jag av det och det var inte tal om långpromenader men det är det väl ändå inte med en stor mage.

Camilla Tallqvist

Smärta - något man får stå ut med?

Det är inte alla som har sådan tur som Camilla. Många gravida får höra att foglossning är något som man får räkna med och att smärtan går över. Man får bita ihop helt enkelt.

Thomas Torstensson är kritisk.

- Det är för lite forskat om allt sådant här. Vi frågar oss nu om det från början är personer som har en överrörlighet som drabbas, om det är genetiskt betingat, har det med stressnivå och personlighet att göra? För lite/för mycket fysisk aktivitet?

Om man inte bor i Sundsvall och har ont – hur ska man få hjälp?

- Alla har rätt till en vettig bedömning! Fråga vem i din stad som kan något om bäckenrelaterad smärta. Tuffa till dig! Kräv din rätt! Du har väl andra mål i livet än att anpassa dig till smärta, eller hur? Onödig smärta är det ingen som tjänar på. Det gäller att inte bita ihop och lida, många kvinnor verkar göra det.

Hur är det med fysisk aktivitet?

- Vår hypotes är att man kan förvärra problemen efteråt om man inte lyssnar på kroppen under graviditeten. Så – du kanske inte ska sluta jympa, men du kan välja lätt istället för intensivträning. Måste du dammsuga idag om du har ont? Efter graviditeten gäller det att börja mjukt. Det är en stor omställning för kroppen och magmusklerna har tänjts ut under nio månader, det måste få ta tid innan de går ihop igen.

Vad säger du om de olika metoder mot bäckensmärtor som florerar?

- Man kan prova sig fram. Hjälper akupunktur dig så är väl det bra, TENS, massage – testa! Och om det inte blir bättre så sök dig vidare!

Forskningen går framåt - i Sundsvall 

Per och Thomas planerar nu en långtidsstudie av 600 gravida kvinnor. Tanken är att de ska följa dem från början av graviditeten till och med en tid efter förlossningen.

Camilla Tallqvists dotter Alva är nu sju månader och besvären med foglossning är borta.

- Det blev bättre direkt efter förlossningen. Jag hade ingen smärta längre men kunde känna att jag var stel. Jag är glad att jag hade en barnmorska som lyssnade och gav respektfulla råd. Tyvärr har jag hört flera andra som fått kommentarer som ”det är ingen sjukdom att vara gravid, lite foglossning och smärta får man räkna med”.

FAKTA Gravidtetsrelaterad bäckensmärta eller "foglossning" och lösningen mot smärtan enligt Thomas Torstensson:

Det finns ledbandsfästen inne i bäckenet som har stark koppling till gravidtetsrelaterad bäckensmärta. Ledband och muskler får ta en större belastning under en graviditet när ledbanden runt bäckenet blir större och slappare. De ledband som ska ta de stora belastningarna försvagas och då får de små ta en större tyngd. Genom att trycka på olika punkter kommer man fram till exakt var problemen sitter. Ett skräddarsytt träningsprogram tas fram åt patienten som ska stärka upp inifrån. Vid behov får patienten också kortison injicerat i ledbanden.

Har du erfarenhet av graviditetsrelaterad bäckensmärta? Fick du hjälp? Ska kvinnor tiga och lida? Har den svenska vården ett attitydproblem? Är det ett jämställdhetsproblem? Kommentera!

Läs mer: Foglossning - Babyvärlden har testat smärtstillare



Uppdaterad 17.06.2011
annons

Lägg in en kommentar
 
 
 
 
bokstäver kvar
Antal kommentarer: 16
Behandling foglossning.
Skrivet av Paula Lundell 18.05.2015
Citypraktiken Sjukgymnastik i Göteborg behandlar kvinnor med foglossning.Leg. Sjukgymnaster 80 kr.
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Rätt hjälp
Skrivet av Maria Hilding 02.03.2015
Jag har/haft stora problem med fogl.Fick hjälp av sjukgymnast m OMT steg 3. Super!!Tränar rätt nu.
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
läkaren sa att jag fortfarande har foglossning, var gravid 2004..
Skrivet av Malin 21.11.2014
hur går man tillväga när man inte är gravid längre? Haft besvär under två graviditeter och fortf.
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Bäckensmärta
Skrivet av Pernilla 24.03.2014
Jag fick foglossning i vecka 17 och nu blir min son 8 år i April och jag fortfarande hemska smärtor.
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Foglossning i v 11
Skrivet av Amanda 28.01.2014
2 barn,ena gick jag på kryckor med,nu gravid i v 13 och har redan ordentlig foglossning.Hjälp? Var?
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Kvarvarande skador av foglossning efter 20 år
Skrivet av Charlotte Johansson 24.01.2014
Har fortfarande besvär efter 20 år + utvecklat fibromyalgi (föttbarn
91 och 94)
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Kronisk foglossning
Skrivet av Elin 13.01.2014
Jag har haft foglossning i 9år nu. Konstant ont. Jag orkar inte mer. Men måste, då man inte får hjälp med det. Vart ska jag vända mig för att någongång kunna få leva ett normalt liv?
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
foglossning
Skrivet av elena 22.03.2013
Ann_louise !! berätta mer, vem hjälpe dig ? :)
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Hjälp i Södertälje!?
Skrivet av Sara Sandberg 11.03.2013
Finns det någon stans man kan vända sig i Södertälje där de har erfarenhet??
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Foglossning utan att vara gravid?
Skrivet av Johanna Stolt 28.02.2013
Jag är känslig mot hormoner och min läkare tror att hormonspiralen Mirena har gett mig foglossninga.
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
hjälp i GBG
Skrivet av Lotta 26.02.2013
Jag fick också bra hjälp på Fungera.
http://www.fungera.info/omoss_vi_som_arbetar.ph
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Foglossning GBG
Skrivet av Ida 17.10.2012
Ring "Fungera" i Gbg, specialiserade på foglossning
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Äntligen!
Skrivet av Sia 16.06.2011
Jag har äntligen fått hjälp ett år efter förlossningen! En superduktig sjukgymnast som gjort individuell bedömining och anpassad gradvis träning som betyder allt för mig. Innan jag fick hjälpen som jag letade upp själv möttes jag av den attityden som beskrivs i artikeln. Trodde inte att det fanns hjälp att få... Nu är jag lite ledsen att jag inte hade fått den tidigare. När foglossningen sitter kvar ett par månader efter förlossningen ska man söka hjälp! Det kommer ta många månader att träna upp sig så det är lika bra att söka i god tid. Stå på er och leta efter en annan sjukgymnast om den första inte tar er på allvar.
Det är ju rätt trålkigt att gå in i en ny graviditet med foglossning kvar från den gamla...
Kram till alla därute som har problem med foglossning, speciellt efter förlossningen!!
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Var i Göteborg kan man få hjälp?
Skrivet av Elizabeth 14.06.2011
Var i Göteborg kan man få hjälp?
Känner att det har blivit värre med barn nr 2...

Tacksam för svar...
Ha en trevlig dag/kväll
Mvh Elizabeth
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
hade grym foglossning till o me ett år efter
Skrivet av jaana 11.06.2011
men fick ryggskott nästan ett år efter förlossning o gick till en kiropraktiker.. o hon hjälpte mig med ryggskottet och även hjälp för fogarna.. ren e-vitamin hjälpte mig.. samt vetefri kost. de tog upp till 4 veckor efter jag började äta o sen dess har jag inte ngn smärta mer. under gaviditet fick jag ingen som hellst hjälp varken av bm eller läkare eller sjukgymnast.. mer än bältet..men de hjälpte inte mig ngt. (födde en stor kille på 5kg 39cm huvud vanligt o de sa att de var bäst att jag födde normal trotts min smärta..efterhand så var de kanske inte de bästa att föda vanligt men men)
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
trodde inte det fanns hjälp
Skrivet av Eva 07.06.2011
Jag har haft problem sedan graviditeten för tre år sedan. Jag har fått höra precis det som står här, att man ska röra sig så mycket man orkar men att det inte är så mycket mer att göra. Att det kommer att gå över. Detta är en av de saker man inte hör talas om som följer med det där med att bli gravid och få barn. Och när man väl har fått barn - då har man varken tid eller ork att ta tag i så mycket mer än just det. Jag blir ganska arg när jag läser detta. Långsamt har jag vant mig vid att jag alltid har lite ont. Men självklart har jag viktigare saker för mig än att stå ut med smärta... det var bra sagt av forskaren. Frågan är då bara var jag kan få hjälp?!
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll


 

 

Chefsredaktör Sandviks Parenting Portals: Karine Frafjord
Kontakta kundservice

 

Babyvarlden.se följer "Spelregler för press, radio och TV".


Sandviks Förlag erbjuder föräldravägledning genom Babyvärlden.se, och rätt bok till rätt tillfälle genom Goboken.se och Twinsy.se.
Med andra ord – vi hjälper föräldrar och barn att utvecklas tillsammans. Sandviks – Enriching young minds.

Copyright © Babyvärlden.se/Sandviks förlag AB. Kopiering av material på Babyvärlden är inte tillåtet utan avtal.

Till toppen av sidan