Fokusera inte på ägglossningen!

foto: istockphoto.com

foto: istockphoto.com 

Fråga till fertilitetsläkaren: Hej! Jag undrar om ägglossningen kan bli uppskjuten några dagar eller helt utebli pga av stress? Enligt ägglossningskalkylatorn skulle jag ha ägglossning den 4 februari. Jag brukar vanligtvis ha mindre smärtor/känningar i bröst i nedre buk när jag ska ha ägglossning eller under den, men inte denna gång. denna gång fick jag känningar först fyra dagar senare. Vi har försökt få barn i 8 månader, jag undrar om jag kan ha missräknat mina ägglossningstider?

 

Svar från fertilitetsläkare Margareta:

Bästa Henrika!

Generellt anger man att ägglossningen uppträder vid en 28-dagars cykel, 14 dagar före mensblödningens första dag. Så vid en 30 dagars cykel, ägglossar man dag 16 och vid en 26-dagars cykel på dag 12.

Vissa kvinnor har regelbundna mensintervall från månad till månad. Andra varierar mellan 25-32 dagars intervall. Därmed kan också ägglossningen inträffa på olika tidpunkter. Ägget är befruktningsdugligt i 24 efter ägglossning, medan spermierna kan överleva upp till 72 timmar i kvinnans underliv i väntan på att ägget ska lossna.


Samtidigt har det kommit vissa forskningsresultat som visat att endast 30% av alla kvinnor uppnådde graviditet under tidpunkten man förutsatte att det var ägglossning och hela 70 % på andra dagar under menscykeln. Fokusera därför inte på att uppnå graviditet under en förmodad tidpunkt för ägglossning, utan ha samliv 2 ggr i veckan istället.

Du kan ställa en egen fråga eller läsa fler svar från fertilitetsläkare Margareta här:Uppdaterad 18.02.2011
annons

Lägg in en kommentar
 
 
 
 
bokstäver kvar
Antal kommentarer: 0


 

 

Chefsredaktör Sandviks Parenting Portals: Karine Frafjord
Kontakta kundservice

 

Babyvarlden.se följer "Spelregler för press, radio och TV".


Sandviks Förlag erbjuder föräldravägledning genom Babyvärlden.se, och rätt bok till rätt tillfälle genom Goboken.se och Twinsy.se.
Med andra ord – vi hjälper föräldrar och barn att utvecklas tillsammans. Sandviks – Enriching young minds.

Copyright © Babyvärlden.se/Sandviks förlag AB. Kopiering av material på Babyvärlden är inte tillåtet utan avtal.

Till toppen av sidan