UncategorizedTre till sex månader

Tre till sex månader

Av Bebisvarlden 143 Uppdaterad 12.12.07
Under den här fasen börjar babyn att skratta högt och få sinne för humor.
Nu kan ditt barn hålla upp huvudet och vrida det i riktning mot din röst. Barnet viftar med armarna, sparkar och skrattar när det känner glädje, och gråter när det inte gör det. Under de här månaderna blir barnet starkare, mer aktivt och intresserat av att utforska världen. Det sträcker ut handen för att dra i ett föremål eller vrida, trycka och skaka på det. Barnet utvecklar många färdigheter och börjar förstå att det är en egen individ.
Under den femte månaden kommer barnet att öva på att flytta ett föremål från den ena handen till den andra och föra det till munnen, att skjuta ifrån med benen när det ”står” i ditt knä, att gripa efter din näsa och jollra för att få uppmärksamhet.
 
Om du inte redan har börjat med enkla barnrim och barnramsor, kan du göra det nu – det kommer babyn att tycka om. I slutet av den här perioden kommer många barn att kunna sitta en liten stund (med stöd) och vagga fram och tillbaka när de ligger och vifta med armarna.
När barnet klarar att rulla runt är det ännu viktigare än tidigare att du inte låter det ligga själv på skötbordet eller i soffan – inte ens en sekund!
 
Lek & samspel
TITTUT!
Innan du har satt på barnet den nya blöjan, kan du hålla den framför ditt ansikte och säga: ”Borta.” Sedan tittar du fram och säger: ”Tittut!” Det här kan du göra om och om igen. Tänk ut andra roliga tittut-varianter under dagens lopp. Om du leker den här leken medan du viker ihop kläder, får du två saker gjorda på en och samma gång!
RULLA, RULLA:
Rulla babyn försiktigt från sida till sida på en filt. Placera en färgglad leksak på varje sida om babyn. Säg gärna ett litet rim medan ni leker, t.ex.: ”Rulla, rulla, ett, två, tre! Rulla, rulla, vill du se?” Rulla försiktigt över babyn helt på sidan, så att den ser leksaken och kanske sträcker sig efter den. Gör likadant åt den andra sidan så att babyn kan se den andra leksaken också.
UPP OCH NER:
Lyft upp babyn i luften medan du t.ex. säger: ”Och upp med dig …!” På vägen ner kan du säga: ”… och ner igen.”
FAR OCH FLYG:
Lek flygplan med barnet genom att lägga det på din mage. Se hur det viftar med armar och ben och svankar med ryggen – redo för take-off.
Bär runt barnet i bostaden medan du pekar på allting ni ser och pratar om det. Låt barnet röra vid olika saker som har olika struktur, lukta på intressanta lukter och se och höra världen runtomkring.
 
Under den här fasen kommer babyn att utforska världen genom att stoppa allt möjligt i munnen, så se till att alla leksaker är säkra. Ett babygym med leksaker i olika former och material som babyn kan se och ta på är en bra investering. Barn i den här åldern tycker också om babysitters och leksaker som låter, men tänk på att det måste vara ljud du kan stå ut med, för du kommer att höra dem ganska ofta. Välj leksaker som babyn kan se, känna och tugga på samt hålla och släppa.
 
BRA LEKSAKER I DEN HÄR ÅLDERN
• Babygym
• Bitskallror i plast, t.ex. ”nyckelknippor”
• Böcker med sånger och ramsor (om du behöver inspiration)
• Färgglada leksaker som rör sig
• Små fingerdockor (som du kan använda)
• Mjuka dockor, bollar och mysfiltar
• Skallror
• Tygböcker
• Ljudleksaker
 
TUMME-TOTT, TUMME-TOTT, VAR ÄR DU?
Tumme-tott, tumme-tott, var är du?
(Göm händerna bakom ryggen)
Här är jag.
(Visa fram den ena tummen)
Här är jag.
(Visa fram den andra tummen)
Goddag, goddag, goddag
(”Nicka” med tummarna)
Slickepott, slickepott, var är du?
Långeman, långeman, var är du?
Gullebrand, gullebrand, var är du?
Vickevire, vickevire, var är du?
Hela handen, hela handen, var är du?
LEKAR ANSIKTE-MOT-ANSIKTE FRÅN HELA VÄRLDEN
En del av de lekar som vi spontant leker med spädbarn förekommer i nästan alla kulturer. Några exempel på sådana lekar är:
• Nu kommer jag och tar dig! Den vuxne låtsas se sträng ut och för sitt huvud i riktning mot barnets mage.
• Det var en gång en liten mus … Den vuxne låter fingrarna ”krypa” uppför barnets arm/mage/ben och slutar med att kittla barnet på halsen/magen.
• Kan du berätta det för mig? Den vuxne ställer frågor till barnet, barnet gör ljud och den vuxne tolkar det till ord som får berättelsen att fortsätta.
• Hur stor är du? Den vuxne lär barnet att sträcka armarna över huvudet.
Du är fortfarande barnets bästa lekkamrat och roligaste ”leksak”! Du kan göra ljud, röra dig, du har många färger på dig och du kan variera dina ansiktsuttryck.
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...