UncategorizedDet går att förebygga syskonavundsjuka

Det går att förebygga syskonavundsjuka

Det går att förebygga syskonavundsjuka
Av Stefan Bergmark 97 Uppdaterad 03.12.10

När är det bra tid att få ett syskon? Sådana saker som jobbsituation och föräldraförsäkring kanske går att någorlunda överblicka men många föräldrar oroar sig över storasyskonets eventuella avundsjuka när familjen får en ny medlem.

– Det är klart att om det är väldigt tätt mellan barnen, säg ett år, så blir det många gånger tufft för föräldern. Å andra sidan så betyder ett långt avstånd oftast att det inte utvecklas någon syskonrelation. Man brukar då betrakta lillasyskonet som ett ensambarn. 

– Tjejer utvecklas ju som regel tidigare än pojkar men sju, åtta år eller mer kan räknas som ett långt avstånd.

Konflikter kring amningen vanligt
På de flesta föräldraforum är det här med syskontäthet en återkommande diskussion. Sådana saker som jobbsituation och föräldraförsäkring kanske går att någorlunda överblicka men många föräldrar oroar sig över storasyskonets eventuella avundsjuka när familjen får en ny medlem. Ett vanligt uttryck för detta är konflikter som uppstår när den lille ska ammas. 

– Man kan försöka förbereda storasyskonet lite, säger Eva Tedgård. Till exempel ge en uppgift så att hon eller han känner sig delaktig. Som att ge AD-droppar eller hålla en kudde eller nåt. Om det funkar så kan man läsa en bok tillsammans.

– Huvudsaken är att storasyskonet känner sig inkluderad och inte undanskuffad. Lägger du lite möda på detta från början så brukar det här med amningen inte bli så dramatisk och storasyskonet tycker kanske efter ett tag att det inte är så intressant och accepterar att göra nåt annat under tiden.

Bra att ta sig tid med storasyskonet
Jakob Thunell bor i Bredäng och har två barn. Vid lille Axels nedkomst var storasyster Sonja fem år. Ett lite längre avstånd vilket kanske var bra för att slippa det där vanligt förekommande tjafset kring amningen.

– I början blev hon väldigt pappig faktiskt, mamma dög inte alls. Senare när jag var föräldraledig och i samband med den ville att min fru skulle sluta amma så var Sonja helt på min sida. Hon blev till och med arg när mamma ammade.

– Då fick jag ta mig mer tid med Sonja och berättade om hur mycket jobb det är med den lille. Så kunde hon få känna sig stor och duktig.

Att just ta sig tid med storasyskonet är det viktigaste för att förebygga den äldres syskonsvartsjuka menar Eva Tedgård.

– Det är viktigt att ettan får ta plats och vara med så mycket som möjligt. När syskonen bråkar är det många föräldrar som instinktivt tar hand om tvåan först. Men han eller hon får ju ofta så mycket närhet och uppmärksamhet ändå så det kan faktiskt, om det bara finns en förälder närvarande, vara mer angeläget att trösta storasyskonet först.

– Att storasyskonet bråkar vid exempelvis amning har ju ett tydligt budskap, ”Se mig!”. Förälderns budskap ska då vara det att jag finns här för dig. Också. Både bekräfta känslan att det är trist att få stå åt sidan men också försöka inkludera barnet. Även om man förstås inte alltid orkar eller lyckas så får man igen varje sånt försök, säger Eva Tedgård.

Läs mer: Åldersskillnad mellan syskon
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...