Du är här: Bebis > Sjukdomar

Navelbråck - fult men ofarligt

 

Navelbråck hos små barn ser inte så roligt ut. Bråcket har formen av en kula som står ut från naveln och är den vanligaste typen av bråck hos barn. Lyckligtvis försvinner den i de flesta fall helt av sig själv.
Navlebrokk
En 2 månader gammal bebis, med stort navelbråck.
Navelbråck brukar förklaras med en medfödd svaghet i bukväggen där naveln sitter. Defekten i bukväggen kallas bråcköppning och kulan som sticker ut kallas för bråcksäcken. Bråcksäcken är en utskjutning av bukhinnan och innehåller oftast bara fettväv, men i vissa fall även en liten bit av tarmen. Eftersom navelbråck är medfött finns det alltså inget sätt att förebygga det.

Navelbråcket är i de allra flesta fall ett ofarligt tillstånd och beror på att själva hålet som navelsträngen gått igenom, inte stängts fullständigt efter födseln. Stängningen sker långsamt och kan pågå fram till barnet är 3-4 år. Därför är det också vanligt att man väntar med att operera bråcket.
 
Försvinner oftast av sig själv
Bråcket går som regel tillbaka av sig själv och vanligtvis sker detta innan barnet är två år. Bråck som inte gått tillbaka hos barn över fyra år förekommer - först då är det aktuellt med en eventuell operation. Denna görs då framför allt av kosmetiska skäl.
 
Hos många barn är bråcket minst på morgonen men blir tydligare under dagen. Storleken ökar också när barnet skriker eller spänner magmusklerna. Storleken kan variera från en ärtas till knytnäve, beroende på hur stort bråcköppningen/hålet är. Bråcket gör inte ont på barnet.
 
Navlebrokk
En treåring med lätt navelbråck.
Skall vara mjukt
Om bråcket är hårt kan det vara inklämt. I dessa fall krävs akut inläggning och operation Detta gäller också om barnet har uppenbara magsmärtor.
 
Förr var det vanligt att tejpa fast bråcket. Så gör man inte längre och läkare rekommenderar det inte.
 
Har du erfarenhet av navelbråck? Kommentera!
 
Källor:
Barnläkare Peter Voitl
Patienthandboken


 


Uppdaterad 08.02.2010
annons

Lägg in en kommentar
 
 
 
 
bokstäver kvar
Antal kommentarer: 4
son med navelbråck
Skrivet av mia 21.07.2011
Min son på 1år har navelbråck o ett ganska stort sådant. Tycker ja har fått dålig respons av bvc om vad de är, varför han har de o vad som kommer göras! Ibland säger dom att man ska vänta tills han e drygt 2 år för att se om de läker bort, mest troligt så gör de det och ibland säger dom att de är så pass stort att operation bör övervägas .. Men de verkar då som att de e avvaktning som gäller. Han har då inte ont av de o än så besväras han inte av de men de lär inte dröja eftersom ALLA e så satans snabb på att kommentera de o fråga ut mig om de! Jag tycker absolut inte att de e fult!
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Fult?
Skrivet av Henrik 18.06.2011
Ful? Min navel är otroligt snygg och jag har navelbråck.
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Lillasyster även hon bråck
Skrivet av Theres 11.02.2010
Skrev nyss "Operation vid 4 år". Vår yngsta dotter har också fått navelbråck. Det visade sig först vid ca 15 månaders ålder. Det ser ut ungefär som på bilden på treåringens bråck. Det kommer och går beroende på hur full hon är i magen. Vid 18-månaders kontrollen sa läkaren att man väntar för att det kan läka. Jag kommer att kräva ultraljud! Bevisligen kan de inte känna sig till om bråcket är slutet eller ej. Tack vare operationen på storasyster fick man se att det var öppet, trots att man "känt" att det slutit sig flera år tidigare...
Ett navelbråck kan leda till besvär vid graviditet och bör inte nonchaleras.
Hoppas jag hjälpt någon förälder med svar.
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll
Operation vid 4 år
Skrivet av Theres 11.02.2010
Vår dotter föddes i v 30 och bråcket visade sig tidigt. Viss ärftlighet sadesföreligga. Vid motsvarande 3 månaders ålder var naveln stor som en pingisboll, utanpå magen. Hon hade besvär och tyckte om att ligga på mage på någons arm, då hölls tarmarna i magen. Vid ca 4 månader började den gå tillbaka. Någon läkare sa att man inte opererar för bråcket växer igen. Vi hade tur som träffade en kvinnlig kirurg som beviljade operation. Överflödig hud skulle tas bort, en kosmetisk operation. Naveln såg ut som ett katrinplommon när hon var 4 år och verkade inte gå tillbaka mer. Vår dotter började bli besvärad över navel och dolde den. Bråcket sades vara slutet. Vid operationen upptäcktes dock att det fortfarande var öppet ca 1 cm. Om operation inte skett kunde det gett henne komplikationer vid en framtida graviditet. Idag ca 4 månader senare har hon en slät men insjunken navel i form av ett kors. Den är inte speciellt fin, men den är betydligt mindre iögonfallande än tidigare. Och den är hel!
Lägg in en kommentar | Rapportera olämpligt innehåll


 

 

Chefsredaktör Sandviks Parenting Portals: Karine Frafjord
Kontakta kundservice

 

Babyvarlden.se följer "Spelregler för press, radio och TV".


Sandviks Förlag erbjuder föräldravägledning genom Babyvärlden.se, och rätt bok till rätt tillfälle genom Goboken.se och Twinsy.se.
Med andra ord – vi hjälper föräldrar och barn att utvecklas tillsammans. Sandviks – Enriching young minds.

Copyright © Babyvärlden.se/Sandviks förlag AB. Kopiering av material på Babyvärlden är inte tillåtet utan avtal.

Till toppen av sidan