UncategorizedTrädgård och lekplatser

Trädgård och lekplatser

Av Bebisvarlden 68 Uppdaterad 06.12.07
Varje år inträffar omkring 12 000 lekplatsolyckor i Sverige. Det är fastighetsägaren – till exempel en kommun, skola eller bostadsrättsförening – som ansvarar för att lekplatsen uppfyller säkerhetsbestämmelserna.
Om man har en altan bör bräderna vara behagliga för små babyfötter att gå på. Om altangolvet är flisigt, kan du kanske slipa det eller se till att ha en filt eller något annat skydd där det lilla barnet ska vara. Altanstaketets spjälor får inte sitta på så stort avstånd att ett barnhuvud kan fastna. Tänk på att barnet kan klättra upp på staketet, särskilt om bräderna är vågrätt placerade.
Under grillsäsongen är det viktigt att man placerar grillen så att olycksrisken minimeras. Låt barnen få känna hur varm grillen är och se till att de inte springer eller leker i närheten av grillen. Ha alltid en hink med vatten stående vid grillen när den används.
Trädgårdsredskap, maskiner och kemikalier (t.ex. växtmedel) måste förvaras utom räckhåll för barn, helst i ett förråd eller i garaget/källaren. Klätterställningar och annan lekutrustning bör stå på gräsmattan, så att barnet inte slår sig så hårt om det faller ner.
 
Håll lekutrustning i gott skick, så att barnet inte skadar sig på lösa skruvar, klämmer eller rispar sig. Se över rep och försäkra dig om att det är tillräckligt starkt för att tåla belastningen. Sandlådan kan gärna ha ett lock så att djur inte bajsar i sanden.
Kontrollera också hur det ser ut på lekplatserna där barnet brukar hålla till, t.ex. hos dagmamman eller på dagis. Lekplatsutrustning ska uppfylla vissa krav som fastställs genom olika bestämmelser.  Tänk på att du även har ansvar för andra barn som leker i din trädgård.
 
Om du har en plaskbassäng, måste du alltid hålla ett öga på barnet när den är i bruk. Töm ut vattnet när den inte används. Har du en vattentunna, bör du ha ett tungt lock över den. Om det finns en brunn måste den täckas över så att den är oåtkomlig för barn.
 
VÄXTER
Gå igenom trädgården och ta reda på vilka växter som är giftiga. Ta bort svamp så snart den kommer upp. Låt inte barn leka där du precis har hällt ut växtskyddsmedel, gödsel eller insektsmedel.
 
EXEMPEL PÅ GIFTIGA VÄXTER I TRÄDGÅRDEN
Belladonna, besksöta, buxbom, euforbia, gullregn, hortensia, hyacint, idegran, iris, kaprifol, liguster, liljekonvalj, luktärt, lupin, murgröna, pion, pingst- och påsklilja, rhododendron, rosenböna, skogstry, snöbär, stormhatt, svärdslilja, tibast, tidlösa.
 
EXEMPEL PÅ GIFTIGA VÄXTER I NATUREN
Björnloka, bolmört, ekorrbär, fingerborgsblomma, getrams, liljekonvalj, mistel, odört, spikklubba, sprängört, smörblomma, stormhatt.
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...