UncategorizedTrappor, fönster och dörrar

Trappor, fönster och dörrar

Av Bebisvarlden 75 Uppdaterad 06.12.07
Att säkra hemmet mot olyckor handlar inte om att bromsa barnets upptäckarlust, utan om att minska risken för onödiga skador och olycksfall.
En bostad som är bra och säker för vuxna kan rymma många faror för små barn. Det här var kanske inget du tänkte på innan du själv fick barn i huset, men efterhand märker du att det stämmer. Ofta lär du upptäcka att något som du aldrig trodde att babyn skulle få tag i eller vara nyfiken på i själva verket kan utgöra en fara.
 
Våra bostäder är olika utformade och inredda, så behovet av barnsäkring varierar från hem till hem. Därför är det viktigt att du gör en egen bedömning av vilka faror som finns i hemmet. Det bästa är att gå igenom huset innan barnet börjar röra sig på egen hand. Efterhand som barnet blir större och ökar sin aktionsradie förändras också behovet av säkerhet. Det innebär att du inte kan barnsäkra bostaden en gång för alla – du måste göra nya bedömningar efterhand som barnet utvecklar sina motoriska färdigheter och sin upptäckarlust.
 
Det allra viktigaste när det gäller barnets säkerhet är att inte lämna det på egen hand i situationer eller omgivningar som kan vara farliga. Låt aldrig bebisar eller småbarn vara ensamma någon längre stund. Håll alltid barnet under uppsikt så att du vet var det befinner sig. Tänk också på att ju tröttare du är, desto mer ouppmärksam blir du också.

 

TRAPPOR

Trapporna i bostaden bör säkras med en grind upptill och nedtill, så att barnet inte kan gå upp eller ner på egen hand. Det bör inte vara mer än 6 cm mellan spjälorna, och grinden bör vara minst 70 cm hög för att barnet inte ska kunna klättra över den. Se över trappräcken och trappstegens mellanrum för att förhindra att barnet kan krypa igenom eller fastna där. Spärra vid behov trappstegens mellanrum. Om du står i begrepp att bygga eller köpa ett nytt hus, kan det vara klokt att tänka på att avsatser i trappan förhindrar långa fall.

 

Grindar finns i flera varianter och av olika material. De monteras i väggen eller dörrkarmen, vilket gör att du måste borra hål. Mät öppningens bredd innan du köper grind, så att du vet att du får en grind som passar.

Om trappstegen är hala kan du sätta på halkskyddstejp. Lär barnet krypa upp- och nerför trappan så snart som möjligt, men behåll trappgrindarna. Du kan gärna sätta upp ett lågt trappräcke för barnet, så att det blir lättare att hålla sig i något.

 

FÖNSTER

Kontrollera att bostadens fönster inte kan öppnas av barn. Många fönster har numera spärrar, och annars kan du alltid sätta upp egna fönsterspärrar. Det här är särskilt viktigt i de rum där barnen vistas mycket, t.ex. vardagsrum, sovrum och lekrum.

 

Fäst bokhyllor och byråer i väggen, så att de inte välter om barnet skulle klättra upp på dem.

 

DÖRRAR

Man kan också behöva sätta upp en grind vid ytterdörren, vid ingången till köket eller i andra dörröppningar. Dörrar ut till balkonger och altaner bör också vara utrustade med barnspärr för att förhindra att barnet kan ta sig ut. Låt aldrig ett barn vara utan tillsyn ute på altanen, om det inte ligger i vagnen och är fastspänt med sele.

 

Dörrar kan också säkras med dörrstoppar eller klämskydd, så att de små fingrarna inte kommer i kläm. Har du stora glasdörrar och mycket livliga barn, kan det kanske vara läge att sätta upp ett lager plastfilm över hela eller delar av glaset, så att de ser att det är ett naturligt hinder.

 

FLYTTA UNDAN

Du kan förhindra många olyckor genom att flytta lite på möbler eller föremål i huset. Lär barnen redan när de är små att vissa saker är farliga och ”förbjudna”. Var uppmärksam när du är på besök hos andra, och fråga om du kan få flytta på saker om du ser att något kan vara farligt för barnet.

 

Under lösa mattor kan du gärna lägga halkskydd.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...