Köket

Av Bebisvarlden 65 Uppdaterad 06.12.07
Köket är en plats där du tillbringar mycket tid med barnet och en samlingspunkt för hela familjen flera gånger om dagen. Men det är inte bara ett rum som används mycket, utan här finns det också många faror för de allra minsta.
Håll hela tiden barnet under uppsikt när ni är tillsammans i köket. Flytta bort stolar och pallar från köksbänk och bord om du inte vill att barnet ska klättra upp där. Stäng av elektriska apparater när de inte används.
SPIS
Olyckshändelser vid spisen kan leda till allvarliga bränn- och skållskador, så spisen bör vara något av det första du säkrar i ditt hem. Det kan vara bäst att hålla små barn helt borta från både ugn och spis. Tänk också på att du aldrig bör laga mat med barnet på armen. Idag säljs många spisar med olika typer av barnsäkring, men de flesta spisar behöver extra skydd. Spisen måste vara tippsäker och du bör montera ett skydd framför kokplattorna.
 
Om du ska köpa ny spis kan du överväga att välja induktionsplattor som inte känns lika brännheta mot fingrarna som vanliga plattor. Gasspisar har oftast en barnsäker funktionsspärr för gasen, men tänk på att lågan kan vara lika varm som en kokplatta. När du lagar mat bör kastrullhandtagen vara vända in mot väggen, så att nyfikna små fingrar inte kan välta det kokande varma innehållet över sig. Använd helst plattorna längst in.
 
Många barn bränner sig på en glödhet ugnslucka. Kontrollera om din ugnslucka är barnsäkrad med värmeskyddat glas. I annat fall kan du montera ett galler, men kom ihåg att barnet kan sticka fingrarna genom det. Om du ska köpa en ny ugn kan du överväga att välja en inbyggnadsugn som placeras i ett högt skåp.
Förvara plastpåsar och plastfolie så att barnet inte kan få tag i det. Barnet kan kvävas om det får plasten över huvudet.
Tänk på att tändstickor och cigarettändare alltid måste förvaras utom räckhåll för barnet.
LÅDOR OCH SKÅP
Små barn upptäcker snabbt att det är roligt att leka med lådor och skåp. Även om du inte förvarar skarpa eller farliga föremål i lådan, riskerar barnet att klämma fingrarna. Lådor och skåp med farligt innehåll måste barnsäkras så att barnet inte kan öppna dem. Detta gäller framför allt för de ställen där du förvarar avfall, knivar, saxar, alkohol, läkemedel, vitaminer och torra matvaror som makaroner, ärtor och mjölprodukter.
 
Om du har knivar liggande på köksbänken, bör du lägga dem långt in, hänga dem på väggen eller lägga dem i en barnsäkrad knivlåda. Även om tvättmedels- och andra kemikalieförpackningar har ett barnsäkert lock, måste de förvaras utom räckhåll för barn, helst i ett högt placerat barnsäkert skåp.
 
BARNSTOL
Barnet bör sitta i en stabil och säker hög stol med sele. Det måste kunna röra sig och sparka i stolen utan att den blir ostadig och utan att barnet faller ner eller glider i stolen. Det är praktiskt med en hög stol vid matbordet och när barnet är med dig vid köksbänken. Ställ inte stolen för nära köksbänken när det finns knivar eller varma föremål i närheten. Har stolen en bricka eller en bygel måste låsmekanismen vara stabil.
Barnet bör äta i lugn och ro så att det inte sätter maten i halsen. Var särskilt uppmärksam när det gäller godisklubbor eller pinnglass – om barnet faller kan det skada sig i munnen. Ge inte jordnötter till barn under 5 år. Om barnet råkar svälja fel och en av nötterna hamnar i lungan, kan oljan förstöra lungvävnaden.
 
VARMA DRYCKER
De vanligaste brännskadorna bland barn uppstår när de får varm eller kokhet vätska över sig. När barn sitter i knäet hos en vuxen person som dricker te eller kaffe kan det lätt hända en olycka.
Se upp med var du ställer ifrån dig varma drycker. Tänk på att barn alltid kan sträcka sig lite längre bort än du tror och når bordskanten innan du vet ordet av. Undvik att ha duk på bordet, eftersom barnet kommer att rycka och dra i den. Om du ändå vill ha duk på bordet, bör den ha så korta hängande kanter som möjligt och helst säkras med dukklämmor.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...