UncategorizedHur farligt är ditt hem?

Hur farligt är ditt hem?

Av Marina Nilsson 78 Uppdaterad 20.05.11

Det här är de tio olyckstätaste platserna för ditt barn hemma, plus tipsen om hur du täpper till säkerhetshålen! Sängen och skötbordet ligger i topp enligt olycksstatistiken, men hjärtsjuka mormors handväska är en bubblare ...

Nästan alla föräldrar har något läskigt minne av hur det hade kunnat gå OM oturen hade varit framme.

Jenny Bjärkelöv, 36 år, berättar om dottern Irmas, 3 år, väldigt kreativa vecka.

– Först fyllde hon i ”äpplet” på locket med tuschpenna på hennes pappas MacBook Pro. Sedan ställde hon sig på toalettstolen, nådde nagellacket i skåpet och målade HELA fingrarna med lila glitterlack. Till sist drog hon ut kontakten till sin sänglampa, doppade den i vatten, för att senare vara på väg att stoppa in den i väggen igen …

I de flesta fall kommer man undan med blotta förskräckelsen, men det är ändå värt att veta att för barn under ett år så är olycksfall faktiskt den enskilt största dödsorsaken.

– Genom att sprida kunskap om var i hemmet riskerna finns så tror jag att man kan få föräldrar att känna sig säkrare. Skaderiskerna och platserna där det händer skiftar med barnets ålder. Som förälder gäller det att hela tiden vara steget före och förstå vad nästa utvecklingsfas kan innebära, säger Lilian Carleson, medicinsk rådgivare på Röda Korset och en av författarna till boken Första Hjälpen Barn.

Här är tio platser i ditt småbarnshem som är kända för att vara olycksdrabbade, med säkerhetstips från Lilian Carleson.

Skötbordet

– Lämna aldrig barnet på skötbordet, till exempel om telefonen ringer. Fallolyckor är vanliga, för att föräldrar underskattar babyns förmåga att röra sig. Vips händer det! Skötbord befinner sig dessutom på en rejäl höjd och har ofta hårda golv under. Kan du inte ta med dig barnet så lägg hellre ned henne på golvet.

Barnstolen

– Barnet kan med hjälp av sina fötter få hela stolen att välta. Lämna aldrig ett barn i barnstol utan uppsikt. Eftersom barn har oproportionerligt tunga huvuden så kan det gå illa när de faller.

Barnvagnen

– Bromsa alltid vagnen när du ställer den ifrån dig, även om det bara är för ett kort ögonblick, exempelvis för att öppna en dörr. Det kan finnas en svag sluttning som gör att vagnen rullar.

Bakom toaletten

– Det är nästan en del av vår kultur att ställa toalettrengöringsmedlet bakom toaletten. När man får barn behöver man ta bort de här kemikalierna från barnets möjliga nivå.

Balkongen

– Barn kan dra fram stolar mot räcket och vara på väg över om man inte hindrar dem. Det har jag själv varit nära att uppleva. Överhuvudtaget ska man inte lämna barn ute på balkongen ensamma, särskilt inte i den åldern då de börjar att klättra.

Glasdörrrar

– Det är väldigt populärt att inreda med glas, men tänk på att ha krossäkert glas i fönsterdörrarna, särskilt på lägre höjd än 80 centimeter.

Trädgårdsbelysning

– Elsladdar utomhus kan kapas av oavsiktligt och då bli dödligt strömförande. Se till att det inte ligger verktyg ute som barnen kan använda. En jordfelsbrytare är en bra försäkring.

Trädgårdsväxter

– Se över växtligheten i direkt anslutning till hemmet, det kan finnas giftiga bär i närheten. På Giftinformationscentralen hittar man information om vilka växter som är giftiga.

Ditt knä

– Det är inte ovanligt att små barn i knät får varm dryck över sig. Har barnet kläder eller blöjor som suger upp den varma vätskan så kan brännskadan dessutom bre ut sig över ett större område.

Mormors väska

– Besökande gäster kan ha tabletter i väskan som kan vara farliga för barnet, exempelvis hjärtmedicin.

Vad är det farligaste ditt barn har varit med om hemma?

Hanna Larsdotter Frid, 33 år, Malmö

– Jag kommer in på toaletten och hittar treåringen Majken balanserande på tå på badkarskanten (den smala delen) för att hon vill få fatt i saxen som är i badrumsskåpet!

Gulp!

 

Charlotte Carlsson, 38 år, Lomma

– Linnea, 6 år, och Victor, 2 år, har springtävling i vårt vardagsrum och ut i hallen. De skrattar och springer fram o tillbaka hur många gånger som helst. Då hör jag ett KRAS. Linnea har sprungit igenom sidoglaset vid dörren och hänger på mage ut på andra sidan. Glas överallt och två förtvivlade barn. In på akuten, blod överallt. Plocka glas ur strumpbyxor och så vidare. Men den enda skadan visade sig vara ett rivsår på ena armen! Det kunde ha gått MYCKET värre.

 

Johanna Serder Gutehall, 36 år, Veberöd

– Hannes 2 år vill hjälpa till att laga mat. Jag ger honom en rå spagetti att leka med. I en obevakad sekund vill han lägga den i kastrullen så som jag gjort, men lägger istället handen i stekjärnet med stekande bacon. Jag var gravid och känslig och vi började båda två stortjuta. Grannen hjälpte oss att ringa akuten och brännskador konstaterades på ena handen och fingrarna, men tack och lov ingen annanstans. Det blev brännskadeplåster och bandage i ett par veckor. Nu, nästan 3 år senare, syns inte ett märke.

Petra Martinsson, 44 år, Helsingborg

– Hemma hos några vänner med en trappa ner till källaren ser jag i ögonvrån hur min son David, då 5 år, plötsligt hänger i fingertopparna under trappan, med flera meter under sig. På något sätt har han klättrat ut dit mellan träribborna. Jag har fortfarande svårt att tänka på det, hur man tvingades behålla lugnet för att han skulle klättra tillbaka och inte tappa taget.

 Petra Martinsson

 Läs mer: Så undviker du skållningsskador

 

 

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna: