BebisSjukdomarStick och bett

Stick och bett

Av Bebisvarlden 98 Uppdaterad 07.12.07
GETINGSTICK
Yttre getingstick är sällan farliga om man inte är allergisk. Barn som är allergiska bör ta allergimedicin under insektsperioden. Om man råkar svälja en geting och blir stucken i halsen, kan svullnaden täppa till lufttillförseln. Då gäller det att komma under läkarvård så fort som möjligt. Ring 112 vid allvarliga andningsbesvär.
 
FÄSTINGBETT
Fästingar finns framför allt i skog och i högt gräs. De kan överföra bakterien Borrelia burgdorferi till djur och människor. Symptomet är ett ringformat, rött utslag kring bettet efter 1–4 veckor. Utslaget breder gradvis ut sig och kan följas av en allmän sjukdomskänsla, svullna lymfkörtlar och feber. Efter en tid kan infektionen ge ledsmärtor, förlamning i enskilda kroppsdelar, hjärnhinneinflammation och infektion i hjärtat.
Barn som leker i områden där det kan finnas fästingar bör vara klädda med heltäckande klädsel. Myggmedel som innehåller DEET kan till viss del hålla fästingar borta, men tänk på att insektsmedel med DEET inte ska användas för barn under tre år och endast med försiktighet när det gäller äldre barn. Undersök barnet grundligt varje kväll för att se om det har fått några fästingbett. Ju fortare fästingen avlägsnas, desto mindre är risken för smitta.
SÅ HÄR GÖR DU VID FÄSTINGBETT
• Dra fästingen rakt ut med dina naglar, en pincett eller fästingborttagare. Skulle någon av fästingens hullingar sitta kvar är det inte så farligt.
• Lokala infektioner vid bettet kan behandlas med vanlig sårsalva.
• Uppsök läkare om du upptäcker utslag mellan 3 dagar och 4 veckor efter bettet eller om du ser andra symptom. Var uppmärksam på att symptomen kan komma och gå.
Om det finns mycket fästingar där du bor, bör du undersöka barnet varje kväll.
 
HUGGORMSBETT
Ett huggormsbett syns oftast som två punktformade prickar med 3–9 millimeters avstånd. Symptomen kan vara smärta, svullnad och rodnad kring bettet eller också magsmärtor och kräkningar. I allvarligare fall kan det förekomma chockutveckling och andningsbesvär. Barn som har drabbats av huggormsbett bör om möjligt bäras.
SÅ HÄR GÖR DU VID HUGGORMSBETT
• Håll den bitna kroppsdelen i stillhet.
• Försök inte att klämma, skära eller suga kring bettet, det sprider bara giftet ännu mer.
• Alla barn under 12 år ska till sjukhus efter ett huggormsbett. När det gäller äldre barn och vuxna bör man kontakta läkare: eller Giftinformationscentralen. Om det uppträder symptom ska man åka till sjukhus.
• Vid allvarlig förgiftning kan det behövas ett motgift, men ofta räcker det att behandla de symptom som uppstår.
 
BRÄNNMANETER
Brännmaneter innehåller gift som frigörs från celler i manetens bränntrådar (tentaklerna). De vanligaste symptomen är en omedelbar, brännande smärta, följt av klåda och hudirritation.
Om det uppstår en allergisk reaktion eller chock eller om ett litet barn har bränt sig på större kroppspartier och huden har rodnat starkt samtidigt som det gör ont, bör man kontakta läkare och eventuellt ringa 112.
I andra länder finns det brännmaneter som kan ge betydligt allvarligare symptom, i värsta fall livshotande. Följ därför alltid de lokala myndigheternas råd när det gäller bad.
SÅ HÄR GÖR DU OM BARNET HAR BLIVIT BRÄNT AV MANETER
• Skölj den utsatta kroppsdelen med rikligt med saltvatten.
• Avlägsna kvarvarande bränntrådar utan att gnida eller skrubba.
• Håll den skadade kroppsdelen i stillhet eller sänk ner den i varmt vatten (40–45 ˚C) – det ger ofta snabb smärtlindring. Se upp så att vattnet inte är för varmt.
• Om inte detta hjälper, kan du prova smärtlindrande salva, kortisonkräm eller antihistamintabletter.
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...