Bebis13 månader

13 månader

Av Bebisvarlden 2073

Om barnet: Lek och berätta!

Nu börjar de första orden att komma. Prata med barnet om vad ni gör och vad ni ska göra. Sätt ord på de saker som finns i barnets närmiljö. Redan långt innan barn säger sina första ord börjar de förstå vad de vuxna säger, och kan förhålla sig till det.

De gillar exempelvis att vinka, klappa och visa hur stora de är när man ber dem om det. Sånger med rörelser blir spännande, och de tycker att det är jättekul med rim och ramsor med rörelser som exempelvis ”Det kommer en liten mus” eller ”Tummetott, slickepott”. Hitta gärna på egna ramsor som passar för ditt barn. Barn älskar sånger och ramsor där man nämner deras namn.

De bilderböcker som ni läser tillsammans kan nu gärna innehålla mer text. Enkla handlingar som barnet känner igen sig i är populära. Barnet har också lättare att bläddra i böcker själv och tycker att det är roligt. Låt barnet få lära sig att några böcker ska behandlas försiktigt, medan andra tål en omildare behandling. Barnet tycker nu också om album med fotografier på familj, vänner och kända föremål.

När barnet börjar gå kan det bli så uppslukat av detta att nästan ingenting annat är intressant. Nu kan det vara aktuellt med en vagn att skjuta framför sig eller leksaker att dra efter sig. Efter hand kommer barnet att fylla vagnen med de mest osannolika saker som ska fraktas runt i hemmet. Du kommer att upptäcka att barnet tillför en aldrig sinande energi och entusiasm i leken.


Kurragömma

I den här åldern älskar barnet att leka kurragömma och att bli jagad och fångad. Ta tid på dig när du letar efter barnet. Sök först i skåp, på hyllor och på andra, gärna osannolika ställen, även om du ser att barnet gömmer sig under bordet. Barnet tycker att det är mycket roligt när du hittar och fångar det. Det ger en känsla av att vara älskad.

De flesta barn gillar vatten. Låt barnet sitta i badkaret eller baljan och plaska, spruta, hälla och tömma. Eller låt det stå på en pall vid diskbänken och leka med vatten där.

Låtsaslekar

I den här åldern börjar barn leka låtsaslekar. De härmar de vuxnas aktiviteter, pratar i telefon, lagar mat, häller upp kaffe, sköter dockor och kör bil. Delta i leken tillsammans med barnet, men ge också barnet möjlighet att leka självt. När du leker med barnet är det viktigt att du leker något som du själv gillar. Barnet genomskådar snabbt om du deltar halvhjärtat i leken. Det är lika viktigt att barnet får vara en del av dina vardagliga aktiviteter som att du leker med barnet. Det kan exempelvis vara att lägga in tvätt i tvättmaskinen, duka bordet, tvätta bilen eller liknande.

Detta är en ålder då barnet får ett allt större behov av att göra saker självt för att visa vem det är och vad det kan, både för sig självt och för andra. Låt barnet få testa sin egen förmåga, även om det kan ta lång tid med på- och avklädning och även om det kan bli mycket kladd när barnet äter självt. Det är viktigt för barnets självkänsla att det får uppleva att det kan självt, och att det får uppskattning för detta.

Till föräldrarna: Jon Blund

Att titta på ett litet barn som sover sött är något av det bästa som vi föräldrar kan uppleva. Sömn är ett diskussionsämne som alla föräldrar kan förhålla sig till. En god natts sömn ger energi och återhämtning både för stora och små, och motsvarande brist på sömn gör dagarna tyngre.

En del tycker att läggningen är svår, andra tycker att morgonen börjar för tidigt. Vissa föräldrar vill att barnet ligger i samma säng som de, andra låter dem tidigt flytta in i ett eget rum. Vissa ammar på natten i flera månader, andra slutar med det när barnet är ett par månader. Vissa väljer att inte gå in till barnet på natten över huvud taget och vill att barnet ska lära sig att finna ro på egen hand. Andra går in så snart de hör minsta knyst eller gråt.

Det finns oerhört många teorier om hur man ska få en bra dygnsrytm och ett bra sovmönster. Dessutom är det ett ämne som ofta diskuteras småbarnsföräldrar emellan. Det kan vara skönt att höra att andra tampas med samma problem eller att andra väljer att göra på ett helt annat sätt. Det viktigaste är att det fungerar bra för den egna familjen.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...