BebisAmning och matHur ska man få dem att äta?!

Hur ska man få dem att äta?!

Foto: Shutterstock
Av Lotta Svensson 111 Uppdaterad 05.01.11

Många föräldrar vet att måltider med barn i förskoleåldern lätt kan bli laddade och jobbiga. Hur gör man egentligen för att barnet ska äta? Finns det några knep? Babyvärlden har rådfrågat en dietist.

Mat kan faktiskt göras rolig – i alla fall till utseendet. Skär till exempel upp grönsaker i olika former. Eller ta fram ett träspett, klipp av den vassa änden och trä på blomkål eller broccoli. Går kokta morötter inte hem hos den lilla? Servera dem istället råa och uppskurna i stavar. 

   
Om barnet helt vägrar äta nyttigheter vid matbordet, ge då grönsaker och rotfrukter innan maten serveras, under matlagningen. Hungern blir något stillad och de nyttiga vitaminerna slinker lätt ner. 

Att göra stunden kring matbordet avslappnad och naturlig är väsentligt. En viktig uppgift den vuxne har är att förmedla hur en måltid ska gå till. Det är något ett barn behöver lära sig menar dietisten Helen Ohlzon från Västervik.

 
– Erbjud alltid möjligheten för barnet att smaka på allt som finns på bordet, men ställ inga krav på att det måste ätas. Om du som förälder stressar upp dig över att barnet inte äter ger du signaler om att något är fel och barnet tycker det blir obehagligt i matsituationen. Sätt dig in i barnets ställe, vem vill egentligen äta om någon tjatar och förmanar hela tiden?

 
Förutom att tjat bör undvikas bör också leken hållas borta

 
– Genom att skoja och locka fram måltiden med leksaker blir inte situationen speciellt naturlig, säger Helen Ohlzon som menar att var sak har sitt tillfälle.
En måltid bör beräknas till cirka 20-30 minuter, sen är det dags att duka av.

Att dra ut på tillfället för att barnet ska äta är lönlöst tycker Helen Ohlzon. Det är viktigt att inte byta ut en avvisad rätt mot något annat, då barnet snabbt lär sig att utnyttja det. Samma mat kan i stället erbjudas någon timme senare. Man bör inte heller kommentera om barnet äter dåligt. Beröm är mer välkommet och ger bättre effekt.

 
Om så dagen kommer och ditt barn inte har ätit något och ni ska iväg under eftermiddagen på en stor släktträff … Säkert ser du då timmar av gnäll och trötthet framför dig. Ta med lite extra mellanmål som mättar och piggar upp innan ni kliver in på festen. Men var noga med att koppla det till en mellanmålsstund och inte som en förlängning av lunchen.

 
Det är ganska vanligt att barn äter bättre tillsammans med andra barn. Kolla av med förskolan hur ditt barn äter där. Äter hon eller han bra och förövrigt är pigg och växer ordentligt, finns det ingen anledning till oro över att det äts sämre vissa dagar hemma.

 
Många barn i 2-6 årsåldern går igenom ett stadium som kallas neofobi. Det betyder att man har en medfödd skepsis för nya smaker och konsistenser. Men misstänksamheten går att träna bort med lite tålamod hos föräldrar.

– Det är viktigt att inte fästa sig vid ett visst beteende hos ett barn. Om inte ärtor uppskattas ena veckan så betyder det inte att det alltid kommer vara så. Barnets smaklökar och preferenser förändras med tiden, säger Helen Ohlzon.

Enkla tips för att barnet ska äta mer frukt och grönt:

• Skiva grönsaker eller frukt och lägg på smörgåsen eller lägg frukt eller bär i filen på morgonen. 
• Ge barnet stavar av gurka, morötter, broccoli- eller blomkålsbuketter medan du lagar maten.
• Ha grönsaker och rotfrukter i maten, till exempel rivna morötter eller vitkål i köttfärssås, pannbiff eller grytor. Eller mixa det gröna, då syns det nästan inte alls.
• Mindre barn tycker ofta det är roligt med ”båtar” av äpplen och päron eller bananslantar. Det är också lättare att äta.
• Servera fruktsallad eller fruktspett till efterrätt i stället för glass och andra sötsaker.

Källa: Livsmedelsverket

 

Några goda och nyttiga mellanmål till ditt barn:

• Blåbärsmoothie (1 port): 2 dl sojamjölk, 1 dl blåbär, 1 tsk honung – blandas lätt i en mixer!

• Pannkaksrullar med skinka (2 port): 150 gram skinka, 1 dl smaksatt crème fraîche (t ex paprika eller tomat), 1 dl majskorn, 4 st färdiga pannkakor

1. Skär skinkan i små bitar. Blanda med crème fraîche av valfri sort och majs.

2. Bred ut blandningen på pannkakor och rulla ihop.

3. Skär gurkan i stavar och lägg tomater och gurka som tillbehör i matlådan.

• Dinkelmuffins med dadlar

3 dl fullkornsdinkel
1 dl fiberhavregryn
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
2 tsk bikarbonat
2 msk honung
1 tsk kanel, malen
1 dl färska hackade dadlar
1 dl rapsolja
1,5 naturell yoghurt
1 st banan
2 st ägg

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda alla ingredienser i en bunke. Klicka ut i stora muffinsformar. Grädda 20 minuter.

Källa: Tasteline

 

Läs mer: Trotsåldern

 

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...